Alumínium állvány – a mobilis munkabiztonság

0
120

Bárhol és bárki is végezzen munkát, a munkabiztonság mindig elsődleges szempont. Szakmunkák esetén ennek persze törvényi előírásai is léteznek, de ezeken felül is kiemelt figyelmet érdemel a téma. A biztonság pedig sok esetben a megfelelő eszközökkel kezdődik.

Munka a magasban

Sok potenciálisan veszélyes munka létezik. Ezek kategóriái szintén megtalálhatók a munkavédelmi előírások és vonatkozó jogszabályok között. Az természetesen nem lehet elvárás, hogy ezeket mindenki betéve tudja, ám az alapvető tudnivalók elsajátítása és a folyamatos figyelem nélkülözhetetlen. Veszélyes lehet például sok anyag, szerszám, de akár önmagában a munkavégzés helye is hordozhat potenciális balesetveszélyt.

Ez utóbbira kiváló példát jelentenek a magasban végzett munkák. Ezek a legkülönbözőbb feladatkörök esetén fordulhatnak elő, mint pl.: festési, építési, tisztítási munkák és még sorolhatnánk. Ilyen esetekben alapvető fontosságú, hogy a dolgozók lába alatt stabil alap legyen. Az felelős munkavégzés ettől függetlenül elengedhetetlen, de a masszív alátámasztás már önmagában is sokat segít. Erre a célra kiválóan megfelel a gyakran alkalmazott alumínium állvány, mely könnyű és mobilis biztonságot garantál.

Elsőosztályú anyaghasználat

Hogy miért éppen alumínium? A válasz némiképp összetett. Az alumínium, mint könnyűfém talán sokak számára nem jelent egyet a robusztussággal és a masszív felépítményekkel. Azonban az, hogy egy fém súlya könnyű és egyszerűen megmunkálható ez esetben semmilyen hatással nincs az általa nyújtott biztonságra. Az alumínium állványok esetén igazából pont az a lényeg, hogy a könnyű súlyhoz abszolút masszív szerkezet társul.

És hogy miért fontos a súly? Az alumínium állványokat jellemzően nem egyetlen fix helyen használják. Ennek megfelelően a piacon megtalálhatók például a kerekekkel ellátott gurulóállványok is. Az áthelyezés és szállítás szempontjából pedig egyáltalán nem mindegy, mekkora tömeggel kell megbirkózni. Az alumínium állvány abszolút mobilis, könnyedén mozgatható, egyik munkaterületről a másikra helyezhető át. Ezáltal a biztonság lényegében helytől független, mely óriási fegyvertény.

Megoldások mindenkinek

Az alumínium állvány nem csupán a profi szakemberek sajátja, hanem akár ház körüli munkákhoz is jól használható. Erre pedig a gyártók és forgalmazók is figyelnek, hiszen a kínálatunkban igyekeznek minden vásárlói réteget lefedni. Ennek megfelelően a boltokban megtalálhatók a ház körüli, a félprofi, illetve a profi állványok is. Ezek nem csak árukban, de műszaki specifikációkban is eltérhetnek egymástól. A közös pont azonban mindig a biztonság.

A ház körüli alumínium állvány jelenti a belépő szintet. Viszonylag alacsony munkamagassága miatt nem alkalmas ipari alkalmazásra, de kiváló kiegészítője lehet a házi szerszámkészletnek. A félprofi és profi állványok már viszonylag közel helyezkednek el egymáshoz. Munkamagasságuk akár több méter is lehet, moduláris felépítésük pedig rugalmas megoldásokat garantál. Ezek az alumínium állványok már szigorú előírások mentén készülnek és adott esetben TÜV minőségi tanúsítvánnyal rendelkeznek, ezzel alkalmassá téve őket az előírásos használatra.