Álmaink nyaralása, hajóval

0
1297

Csoportos hajóutakat ajánl az idei nyárra cikkünk szerzője, a Jet Travel Utazási Iroda vezetője, aki a kedvelt sport tematikájú utazásokból is válogatott. Mehetünk hűvösebb tájakra, például a norvég fjordokra, vagy mediterrán országokba, a Földközi-tenger nyugati medencéjét bejárva.

Az idei nyári szezonban újdonságok is megjelentek a hazai utazási irodák palettáján. Új útvonalakkal bővültek a hajóutak és a kedvelt sport tematikájú utazásokban sincs hiány. Napjaink turisztikai trendje azt mutatja, hogy az utazók körében a biztonság felértékelődött, ugyanakkor egyre jobban nyitnak újabb, akár távolabbi desztinációk felé. Az irodák az egyéni, magas színvonalú, személyre szabott üdülések mellett csoportos utazási lehetőséget is kínálnak, magyar idegenvezetővel, ahol a társasági élmény is garantált. A csoportos hajóutak ára magába foglalja az utazás, a szállás, a helyi közlekedés és a kirándulások megszervezésének a költségeit is.

A forró hónapokban a felfrissülésre vágyó utasok a mediterrán életérzés mellett megcsodálhatják Izland és Skócia, valamint a norvég fjordok lenyűgöző tájait. És amikor az irodák ajánlatai között választanak, az útvonal mellett érdemes tanulmányozni a fakultatív programokat is. Példánknál maradva, hogy megmártózhatnak-e a lávamező közepén elterülő Kék Lagúnában, felfedezhetik-e Loch Ness titkait és adódik-e lehetőség a skót whiskey kóstolásra. Augusztusban Skandinávia égszínkék vizei, hófödte csúcsai és szívmelengető falvai nyújthatnak örök élményt, ahol utazhatnak a Flamsbana panoráma vasúton a dübörgő Kjosfossen-vízesés mellett, megismerhetik Kiel izgalmas történelmét és a fjordok ölelésében elterülő Bergen városát is felfedezhetik.

Akik inkább a mediterrán hangulatot és a pezsgést kedvelik, azoknak olyan csoportos hajóutat érdeme választani, mely a Földközi-tenger nyugati medencéjét járja be, Marokkó és Portugália érintésével. Aix-en-Provence ideális helyszín a gasztronómia szerelmeseinek, hiszen egymást váltják a színes, illatos piacok, és provence-i különlegességeket kínáló helyi éttermek. A katalán modernizmus központjaként számon tartott Barcelonában Gaudí ikonikus alkotásaival találkozhatnak, Casablancában pedig kihagyhatatlan a kiugró hegyfokon álló és szinte az Atlanti-óceánba nyúló II. Hasszán mecset, mely több mint százezer hívő befogadóképességével a világ harmadik legnagyobbja. Lisszabon kockásabroszos éttermei, azulejo-val díszített épületei és a titkos recept alapján készült édessége, a Pastéis de Belém mindenkit levesz a lábáról.

A sport tematikájú utakat többnyire úgy állítják össze, hogy van idő városnézésre, vásárlásra, pihenésre, valamint az éttermek és a helyi bárok meglátogatására is. S ezek mellett frenetikus élmény egy teltházas stadionban együtt tapsolni és hullámozni a tömeggel, vagy meginni egy italt a szünetben. Augusztus végén kezdődnek a neves európai labdarúgó bajnokságok, így alkalom adódik meglátogatni Barcelonát, Madridot, Londont, Manchestert, Párizst, Torinót vagy Rómát, ahol egy focimeccs megtekintését kulturális programokkal köthetik össze. Aki azonban messzebbre vágyik, választhat utat a világ egyik leghíresebb metropoliszába, New Yorkba. Az amerikai sportok szerelmeseinek életre szóló élmény lehet, hogy mindössze néhány nap alatt megtekinthetnek egy kosárlabda-, egy jégkorong-, és egy amerikai foci összecsapást.

Írta: Toldi Gabriella