All in One – a kompakt asztali gépek stílusos generációja

0
186

Néhány éve jelent meg az asztali PC-k egy olyan kompakt változata, ahol nem kell már többé rakosgatnunk a kábeleket és a gépházat sem, hiszen az egybe van építve a kijelzővel. Ez volna a jövő? Esetleg csak egy divathóbort? Ennek járunk utána.

Az All in One számítógépek hazánkban kevésbé hódítottak, mint külföldön, ennek valószínűleg a magasabb árfekvés volt az egyik oka, illetve az, hogy kevésbé tudjuk önállóan otthon „szerelgetni” az ilyen gépet. Valószínű ez is rátett arra, hogy a kompaktok nem terjedtek el még nálunk olyan mértékben, mint külföldön. Pedig sok esetben jobbak, erősebbek tudnak lenni az asztali PC-knél, sőt praktikusabbak is. Nézzük meg, miért!

All in One – munkához és szórakozáshoz

Ahogy a legismertebb számítógépek esetében, a kompakt gépeknél is különböző teljesítményűeket találunk. Sokan hiszik azt, hogy azért, mert a számítógép „agya” a monitorral egybeépítve található meg ezeken a gépeken, hamarabb el is romlik, vagy épp nem képes elég jó teljesítményre. Ez nem igaz: attól hogy a gép lelke épp a monitor mögött van, még ugyanolyan bivalyerős gépek születtek meg az All in One kategóriáján belül is.

Valódi előnyök, megdöntött mítoszok

Egy ilyen kompakt gép egyrészt mobilis, gyakorlatilag minden gond nélkül áthelyezhető bárhová. Mivel egyetlen nagy kijelzőből és a billentyűzetből áll, ezért bárhová lerakva jól mutat. Pont emiatt nem is foglalnak egyáltalán sok helyet. Specifikáció tekintetében ugyanazokat lehet leírni, mint a hagyományos PC esetében. Kaphatunk megfelelő kompakt gépeket nagy gépigényű, például programozói munkára, rendkívül erős hardverfelépítéssel és 4K vagy 8K kijelzőkkel. De ugyanúgy megtaláljuk az átlagos felhasználásra is a saját kompakt gépünket. Tartósságuk ugyanolyan, mint a többi számítógépé, az erőre pedig tényleg nem lehet panasz. A jelenleg kapható legerősebb tervezői munkagépek nagy része nem véletlenül pont ilyen kompakt gép, tehát a bizalmatlanság indokolatlan.

Az All in One gépek esetében érintőkijelzős verziók is készülnek. Ez lehetővé teszi, hogy például ujjal rajzoljunk a nagyméretű kijelzőn, vagy kézi érintésvezérelt módba kapcsolva használjuk azt. Ezeknek a gépeknek a hátsó része is szép kialakítású. Ellenben a hagyományos asztali gépekével, itt nincs mit elrejteni. Egy szép dizájnnal rendelkező All in One tipikusan nem az a gép, aminek a hátsó részét szigorúan a fal mellé kellene állítani.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here