Alig van különbség a panelárak és a családi házaké között; és a téglalakások a legdrágábbak Budaörsön

0
130

Változatos volt az elmúlt év ingatlanpiaca Budaörsön

A világjárvány az ingatlanpiacra is nagy nyomást gyakorolt. Ennek köszönhetően Budaörsön áremelkedéssel és áreséssel is találkozhattunk az elmúlt év során, viszont a 2020-as év eleji átlagárakhoz képest a téglalakások és a családi házak esetében hol kisebb, hol nagyobb áremelkedést könyvelhettünk el.

A megfigyelt időszakban, tehát 2020 január és 2021 február között szinte végig a társasházi téglalakások voltak a legdrágábbak Budaörsön, a második helyen a panelépítésű lakások, a legolcsóbbnak tehát a családi házak négyzetméter ára bizonyult, bár alig lemaradva a panellakásokétól, legalábbis az Ingatlannet.hu adatai alapján.

Az eladó téglalakások 836 ezer Ft/m²-es átlagárról indították a 2020-as évet. Ez az összeg egy 60 négyzetméteres lakás esetén körülbelül 50 millió forintot jelentett. Májust követően egy kisebb áremelkedés figyelhettünk ennél az ingatlantípusnál, viszont azt követően újabb stagnáló időszak következett. Majd 2021 egy kisebb csökkenéssel kezdődött, de februárban újra visszatértek az átlagárak a 840 ezer Ft/m2 körüli szintre. A legolcsóbb átlagáron tavaly májusban kínálták a téglaépítésű lakásokat: 809 ezer Ft/m2-ért. A legdrágább hónapnak pedig a december bizonyult, ekkor az átlagos árfekvés elérte a 860 ezer Ft/m2-t is. Ennek köszönhetően decemberben egy 60 négyzetméteres lakást már átlagosan 51,6 millió forintos áron kínáltak eladásra.

Az elmúlt év során a budaörsi panellakások négyzetméterenkénti átlagára 630 és 710 ezer forint között mozgott. Legolcsóbbnak a december bizonyult, míg legdrágábban 2020 januárjában kínálták a panellakásokat városunkban. A panelek esetében egy szemléltető példával élve: egy 55 m²-es panelért decemberben 34 millió forintot kértek a tulajdonosok, míg tavaly januárban még 5 millió forinttal drágábban kínálták azokat.

A családi házak árában sem érzékelhettünk számottevő csökkenést éves szinten, sőt a 2020-as év eleji árakhoz képest a 2021-es év elején uralkodó átlagárak drágábbak lettek. A házak 2020 januári átlag kínálati ára 613 ezer Ft/m² volt. Augusztusban már 587 ezer Ft/m2-t tett ki. Ezt követően azonban újra emelkedést figyelhettünk meg a kínálati árakban, így elérve 2021 januárjában a 646 ezer Ft/m2-t.

Írta: Az Ingatlannet.hu munkatársa

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here