“Akit szeretsz, az VAN” – Mindenszentek és halottak napja

0
260

November 1-jén a Mindenszentekre emlékezünk, mely az üdvözült lelkek emléknapja és a katolikus egyház ünnepe (latinul: Festum omnium sanctorum). Piros betűs ünnep a világi naptárban is 2000 óta. A Budaörsi Egyházközösség honlapján olvasható, hogy idén “vasárnapi miserenddel, délután 3-kor hagyományosan elimádkozzuk a templomban a fájdalmas rózsafüzért, majd ezt követően – az Ó-temetőt is érintve – kimegyünk a Nefelejcs utcai temetőbe és a nagy keresztnél halottainkért megemlékező imádságot mondunk. Erre való tekintettel a vasárnapi szentségimádásunk az esti mise előtt elmarad. Ezen a napon, első vasárnap lévén, az esti szentmise gitáros lesz.

Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzata 2020. november 1-jén 15 órától vár közös gyertyagyújtásra minden emlékezni vágyót a budaörsi Ó-temetőben. (Bővebben ITT.)

November másodikán van halottak napja, melynek kialakulása későbbi eredetű. 998-ban kezdődött Franciaországban a holtakért való imádkozás szokása, amely a XIV. században vált általánossá.

Az utóbbi években Magyarországon is egyre több helyen indulnak október 31-e estéjén az amerikai filmekből ismert, „Csokit vagy csalok” (Trick or treat) mondattal kísért édességgyűjtő útjukra a jelmezes gyerekek. A Halloween egyébként a kelta kultúrából ered és skót és ír hagyományokra is visszavezethető. Budaörsön ma információnk szerint Kamaraerdőn szerveztek a családok erre programot.

A budaörsi temetőkről

A legkorábbi az Ó-temető, ahova az 1788-tól Mária Terézia által Magyarországra (Budaörsöt gróf Zichy Péterné, született gróf Bercsényi Zsuzsanna népesítette be újra) betelepített sváb családok halottait helyezték. A legrégebbről származó sírkő az 1782-ben elhunyt Mertinger József plébánosé. Ide már az 1960-as évek eleje óta nem lehet temetkezni, de egy pályázat keretében  a síremlékeket restaurálták és a temetőt emlékparkká alakították. Továbbá az innen alig ötven méterre található úgynevezett Régi temetőhöz tartozó, mai napig működő ravatalozó is itt található.

A Régi temető – a régiek szerint ez volt az új temető – azaz a Budaörsi Katolikus Temető. Az Ó-temető bezárásával párhuzamosan jött létre, több mint fél évszázada a Nefelejcs utcában, de mára ez is betelt. Csupán azokat a sírhelyeket értékesítik, amelyeket a korábbi tulajdonosok nem váltanak meg 20-25 év után.

A Budaörsi Újtemető a város telítettsége miatt Törökbálint közigazgatási területén jött létre.

Meg kell még említeni a magyar-német katonai temetőt, ahova – Budaörsről Budakeszi felé található – a második világháború idején a Budapest körzetében, valamint az Észak- és Kelet-Magyarországon elesett mintegy 132 200 német és 570 magyar katona, korábban jeltelen sírokban nyugvó exhumált maradványai kaptak helyet. Ez Magyarország legnagyobb második világháborús katonatemetője, és bár az alapkövet még 1996-ban lerakták, csak 2002-ben szentelték fel.