Akinek a kupakokat gyűjtjük a Közösségi Házban

0
3305

Zólyomi Kitti egy tizennégy éves életvidám nagylány, aki szeret nevetni, sétálni és ember között lenni, noha önállóan sem járni, sem ülni nem tud. Mindennapi küzdelmeikről beszélgettünk az édesanyával.

Kitti 2003.05.15-én született súlyos oxigénhiányos állapotban. Emiatt agykárosodás lépett fel nála, ezért a mai napig önállóan nem tud ülni, állni. „Nem beszél, de sok mindent megért, és bólintásokkal, mimikával kifejezi magát. Rengeteg műtéten van túl, ami a testi deformitások miatt történtek Barcelonában. A leghosszabb, 8 és fél órás gerincműtétjét Pécsen végezték, amely a ferdülés és a csavarodás miatt volt szükséges” – mondta lapunknak Kitti édesanyja.

Kittit a családja tanköteles fejlesztő iskolába hordja Budapestre, ahol heti egy egyéni gyógypedagógiai és egy egyéni gyógytorna fejlesztést kap, valamint csoportos fejlesztéseken vesz részt.

„Szeretnénk, ha az állapota nem romolna, ezért heti kétszer két óra gyógytornát iktattunk be. Idén is tervben van az intenzív fejlesztése, ami azt jelenti, hogy minden nap 2 órás mozgásfejlesztésen vegyen részt. Ezek a kezelések nem olcsók, de amíg látunk apró változásokat, nem adjuk fel” – jelentette ki az édesanya. „Célunk, hogy ha segítséggel is, de hosszabb ideig járjon, segítsen nekünk a hétköznapokban. Egyre nehezebb: már 156 cm magas és kb 40 kg. A gerincműtét visszavetette a fejlődésben, de ha büszkélkedhetek, egyre többet bír, tudja, mi után mi jön, miben tud ő segíteni nekünk. Egy életvidám nagylány, nagyon szeret nevetni, szeret sétálni, emberek közé menni. Igényli is minden nap, hogy kimozduljunk otthonról. Szerencsére egyre több ember kezd elfogadóbb, közeledőbb lenni.”

Kitti gyógykezelése igen drága, ezért a családja hosszú évek óta minden pénzt megfog. Szervezett kupakgyűjtésekkel próbálják kiegészíteni a havi költségeiket, amelyben többek között a budaörsi Közösségi Ház is részt vesz, ahol már három éve adják le a lakosok a zárókupakokat.

„Fő területünk Budapest és Pest megye, hiszen Vecsésen élünk. A szállítást és az összegyűjtést édesapám, Kittike nagypapája oldja meg. Minden esetben kérjük a gyűjtőket, akkor beszéljünk meg szállítási időpontokat, ha nagyobb mennyiség gyűlik össze. Egy kilogramm kupakért, ami körülbelül 265 darab, 65 forintot kapunk. Igen, nagyon sok kupak kell ahhoz, hogy megérje csinálnunk. 12 éve gyűjtjük a kupakokat, havi szinten körülbelül 60 000 forintot gyűjtenek nekünk össze” – osztotta meg lapunkkal Kitti édesanyja.

Nem csak kupakokkal tudnak segíteni a családnak, saját alapítványuk a Kezedben a Sorsom Közhasznú Alapítvány, ahol az adó 1%-át gyűjtik: 18722107-1-13.

Kittiről bővebben a Facebook oldalán olvashatnak.

A cikkben felhasznált fotókat köszönjük a családnak!