Akiknek a rámpák szöge is lehet meredek

0
909

Évnyitó ebédre hívta ma a tagságát a Mozgáskorlátozottak Budaörsi Egyesülete

A Mozgáskorlátozottak Budaörsi Egyesülete – Budaörs legrégebbi civilszervezete – a hagyományos évnyitó ebédre hívta meg a tagságot és az egyesület pártolóit pénteken délben a Szikla borozóba, ahol a gulyásleves és a vendéglő specialitásának, a forró, töltött lekváros kiflinek az elfogyasztása előtt foglaltuk össze az elmúlt év eredményeit és az idei céljaikat Fodorné Judittal, aki 2016. januárja óta az egyesület elnöke.

Bár vannak, akik elköltöztek vagy más okból morzsolódtak le, az új belépőkkel összességében az egyesület létszáma nőtt, decemberben száztíz taggal zártunk” – mondta Judit. És ahogy azt korábban tervezték, az idősebbek mellett egyre több fiatal csatlakozott hozzájuk, elsősorban a budaörsi Fogyatékkal Élők Napközi Otthonából. Az egyesület fő célja jelenleg, illetve még mindig az akadálymentesítés a városban, mert bár a korábbi kéréseik jelentős részének – például a buszmegállóknál – már eleget tett az önkormányzat, azért még vannak hiányosságok, főként az intézményekben. Például a szakorvosi rendelőnél hátulról, a parkoló felől ugyan már be lehet jutni az épületbe kerekesszékkel, az autók között körülményes megközelíteni és a rámpák szöge nagyon meredek. Pozitív példa azonban a művelődési központban a mozgáskorlátozott vécé kialakítása. „És egy szavunk nem lehet az új nyugdíjasklubra, ami tényleg minden igényt kielégít” – folytatta kérdéseinkre válaszolva az egyesület elnöke. „Még a kerti, szabadtéri programokhoz is minden eszközt biztosítanak az új klubot üzemeltető és mellette lévő művelődési ház munkatársai. Illetve egy apróság azért itt is hiányzik, a bejáratnál rámpa van, de amikor csúszós az idő, jó lenne egy kapaszkodó korlát. De minden más tökéletes, szép a nagyterem, jól felszerelt a konyha is.”

A Mozgáskorlátozottak Budaörsi Egyesülete minden kedden délután háromtól hatig tartja itt a klubnapokat, amin a tagság egyharmada vesz rendszeresen részt. Az ünnepeket kivéve nincs előre meghirdetett program, a lényeg, hogy a mozgássérültségből fakadóan hasonló problémákkal küzdő, de persze teljesen különböző háttérrel, személyiséggel bíró emberek összejönnek és zsíros kenyér és üdítő mellett beszélgetnek, esetleg kártyáznak, sakkoznak. „Van olyan tagunk, akinek ez a nap a hét fénypontja” – szögezi le Judit. Hiszen az otthon magányosak itt egy közösséghez tartoznak, és mellette az ügyes-bajos hivatalos ügyeik intézéséhez is segítséget, ha mást nem, tanácsot kapnak.

A hagyományokhoz híven az egyesület tagjai tavaly és a tervek szerint idén a gyógyfürdőket látogatják meg közösen. Voltak és mennek is még nyáron Agárdra, ahol a strand éttermének az üzemeltetőjétől kedvezményt kapnak, illetve ősszel Ceglédbercelre, ahol útközben egy szőlészetet keresnek fel, és „ha belefér még a keretbe, akkor egy új helyet is megnézünk idén. Tavaly 51-en mentünk, és ami nagyon jó, hogy sikerült találnunk egy olyan vállalkozót, Szerencsés Józsefet, akinek nem gond a kerekesszékesek szállítása, biztonságban érezzük magunkat mellette és árban is kedvező a szolgáltatása.” A kirándulásokra az egyesület az önkormányzati támogatást pályázatokkal egészíti ki és a tagoknak a teljes költség mintegy 10 százalékát kell hozzátenni, általában az ételhez kérnek tőlük hozzájárulást, míg a belépőt és az útiköltséget az egyesület fizeti.

A budaörsi önkormányzattal, különösen a szociális és kulturális irodákkal nagyon jó a kapcsolatunk, talán még nem is fordult elő, hogy kérésünket elutasították volna” – válaszolta újabb kérdésünkre az egyesület elnöke. „A tagjainktól is azt a visszajelzést kaptuk, hogy empatikusan állnak hozzájuk.

Az egyesület egyik fő eseménye minden évben az Empátia nap, több évtizede megszervezik ősszel és bár utána évről-évre felmerül, hogy lesz-e jövőre is, „lesz idén is, legalábbis tervbe van véve szeptember vége felé, attól függően, hogy a művelődési központban mikor szabad a nagyterem.” Az Empátia nap kezdetben elsősorban a szórakozásról szólt, vidám műsorral, majd rövid időre az ismeretterjesztő előadások kerültek előtérbe. „Az idén, ahogy 2017-ben, újra lesz egy felkért előadó, aki a szociális területen tevékenykedik, és bemutatjuk a napközit, az ott foglalkoztatottak kézimunkáiból is lehet majd vásárolni, de én úgy gondolom, hogy ez a nap ne a problémákról szóljon.”

A mozgáskorlátozottak egyesületének a napközi otthon mellett igen szoros a munkakapcsolata a többi budaörsi társegyesülettel, így a látássérültekkel és a nyugdíjas klubokkal, a tagság között átjárás is van. „Sőt, 2017-ben az országos egyesülethez is csatlakoztunk,  az önállóságunk megtartásával, de ismét szorosabb velük a kapcsolat. Így jobb lett az információáramlás.”

Az egyesület és Judit személyes céljai 2018-ra? „Az egyesület maradjon erős és ne legyen lemorzsolódás, illetve továbbra is szeretném, hogy minél több fiatalhoz jussunk el. Főként nekik szeretnék új, szakkörszerű, szellemi elfoglaltságot is jelentő programokat szervezni. A saját életemben lassan befejezzük a házunk építését, de az egészségi állapotom sajnos nem javul, már a leszázalékolásnál tartok”. Miért vállalta akkor Judit pluszként ennek az egyesületnek a vezetését? Támasz vagy munka? „Mindkettő. Lehet, hogy viccesnek hangzik, de annyira szeretem a csoportot, a tagjainkat, és kell a lelkemnek, hogy köztük fontosnak érzem magam. Nagyon jó érzéssel tölt el, hogy szükségük van rám és nekem is rájuk, hiszen amikor mélyponton vagyok, erőt gyűjtök tőlük. Ma már a családom is egyre jobban megérti ezt, a férjem csatlakozott pártoló tagként, a lányom és a vejem pedig eljött segíteni az Empátia napra.”

A beszélgetés végére megtelt az étterem az egyesület tagjaival, akiket az elnök – és természetesen a korábbi elnök Ecseri Imre és felesége Erzsi – valóban  szeretettel fogadott. Miután mindenki megtalálta a helyét, Fodorné Judit néhány szóval nekik is összefoglalta a múlt évet. Külön köszöntötte az évnyitó rendezvényen az önkormányzattól Kövesdi Gabriellát és Zsák Andrást, továbbá a pártoló tagokat: Kisberk Balázst, a budaörsi gazdakör vezetőjét és Feldhoffer Józsefet, aki virágokkal látja el őket. Megtiszteltetés, hogy a Budaörsi Naplót is megemlítette. S  lapunknak utána még kiemelte Törő Tibornét, Róth Istvánt és Gál Árpádné Rózsit, akikre szintén rendszeresen számíthatnak támogatóként.