Advent legyen újra a régi (A Föld Napja Alapítvány programja – 4. rész)

0
455

Advent az eljövetel, a karácsonyvárás ideje – és egy elfeledett, hasznos szokás, a kisböjt időszaka, nem a fogyasztás ünnepe. Az ételek és tárgyak böjtje egyáltalán nem lemondás, sőt segít áttérni egy egészségesebb és fenntarthatóbb életmódra, étrendre – egymásra figyelve, testben és lélekben megújulva az ünnepre.

Kisböjt – így nevezték a karácsony előtti testi-lelki megtisztulás időszakát. (Nagyböjt a húsvét előtti 40 napos böjt.) Az advent első vasárnapján kezdődő kisböjt idején eleink nem fogyasztottak zsíros ételt, húst. A böjti szokások szerint tájegységenként eltérően káposztás, tökös, babos, mákos, diós, almás fogások, sütemények kerültek az asztalra, és gyakran készült puliszka, hagymás kenyérlángos, dödöle és tócsniként, lapcsánkaként ismert krumplilángos, esténként meg alma illatozott, krumpli sült héjában a kemencepadkán.

Az ünnep zöldítésével folytatódik Budaörsön a Föld Napja Alapítvány környezeti programja, az élelmet adó természetet és szervezetünket tiszteletben tartó hagyományok újjáélesztésével.

A változatos étrend egészségesebb, hiszen legalább negyvenféle tápanyagra van szüksége szervezetünknek, ám ezek együttesen egyik élelmiszerben sem fordulnak elő.

Remek böjti étel a dió, mogyoró, mák, meg a csicseri, borsó, bab, lencse, mivel mindegyikük gazdag fehérjében, és nemcsak sütemények, vagy leves, főzelék, hanem ízletes szendvicskrémek, mártogatós, saláta, ropogós fasírt készülhet belőlük.

2016 nem véletlenül lett a hüvelyesek nemzetközi éve – az ENSZ élelmezési szervezete a környezetet az állattartásnál kevésbé terhelő „új húsként” ajánlja világszerte a hüvelyeseket, ahogy eleink még sokféle babos, lencsés ételt ettek.

A karácsonyi asztalról sem hiányozhat a dió, az alma és a mák. A dió ősi Krisztus jelkép: amint a dióbél a héjában, úgy rejtőzködött a kisded anyja méhében, majd sziklasírjában.

Az alma az élet, a szerelem, a tudás fájának gyümölcse. A mák a gazdagság, bőség, végtelenség, ajándékozás jelképe, ezért édesíti évről évre a karácsonyt mákos guba, mákos beigli vagy kalács.

Békés, boldog ünnepeket!

Kvíz

Mennyi fehérjét javasolnak fogyasztani napi étrendünkben a táplálkozási szakemberek?

a) 40 dkg naponta.

b) 5-6 dkg naponta.

c) 150 dkg naponta.

d) 15 dkg.

Mennyivel nő ünnepekkor a szemét, döntően a csomagolási hulladék mennyisége országszerte?

a) nem számottevően.

b) 15%-kal minden évben.

c)   8%-kal minden évben.

d) 10%-kal minden évben.

Hány részre szelik a karácsonyi asztalnál az almát?

  1. négyfelé, égtájak szerint

b) ketté, a szülők jelképeként.

c) egyben hagyják az ünnep végéig.

d) ahányan az asztal körül ülnek.

A megfejtők között a témába vágó könyvet sorsolunk ki!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here