A városháza környékén is szabályozták a parkolást

0
1895

Nem tudja, hol találom a parkoló órát? – szólított meg a napokban egy férfi a budaörsi lakótelepen. S igen megkönnyebbült, amikor elmondtam neki, hogy itt nincs ilyen.

Parkolási helyi rendeletünk azonban van, amit az önkormányzat még 2014 decemberében fogadott el és 2015. május 1-től lépett életbe. A lényege, hogy a város legforgalmasabb pontjain korlátozott ideig lehet csak megállni. Első lépésben a Budapesti út – Clementis utca körforgalmú csomóponttól a Szabadság út – Petőfi Sándor utca csomópontig jelöltek ki ilyen övezet. Az időbeli korlátozás munkanapokon 8 és 12 óra között van érvényben és a várakozás idejét a gépjárművek első szélvédője mögött elhelyezett időmérő tárcsával kell jelezni. (Ha éppen nincs ilyen az is megteszi, ha egy papírlapra berajzoljuk egy órára a parkolás kezdetének az időpontját és ezt tesszük ki a szélvédőre.)

A szabályozás célja, hogy a várakozási övezetben és a várakozó helyeknek kijelölt részeken az ott élők vagy ott ügyet intézők állhassanak meg, és ne használják azokat a más településen élők, rajtunk keresztül haladva a főváros felé P+R parkolónak, egész napra ott hagyva a járművet. A bevezetés után már az első időszak tapasztalatai és a lakossági visszajelzések is alátámasztották, hogy az érintett városrészeken valóban ez volt az oka a parkolóhelyek hiányának, ezért még 2015 júniusában a képviselő-testület újabb területeket vont a rendelet hatálya alá.

Egyebek között 2016. május 15-étől a Kossuth Lajos utca újabb szakaszán, és az egészségház környékén lévő kis utcákban is bevezette az önkormányzat a korlátozott idejű parkolást, munkanapokon, délelőttönként. Itt azonban nem kettő, hanem 3 óráig maradhatnak a gépkocsik. Az Ébner György köz és az Öntő utca egy része szintén a parkolási övezetbe került, ezeken a szakaszokon a megszokott módon, 2 óráig lehet egyhuzamban várakozni.

Még 2015-ben készült egy tanulmányterv arra is, hogy a városháza környékén jelentkező parkolási gondokra találjanak megoldást. Az elkészítésével a FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt.-t bízták meg. A javaslatuk többek között az volt, hogy szemben az Orco Business Park területén béreljenek parkolóhelyeket a polgármesteri hivatal dolgozói részére. Továbbá, hogy legyen sorompóval ellátott, fizetős parkoló a városháza mögött. Illetve, hogy vizsgálják meg az egyirányúsítást az Uzsoki utca – Mátra utca – Víg utca által közrezárt területen, és ezáltal biztosítsanak párhuzamos parkolást. Felmerült a városháza mögötti felszíni parkoló helyén, könnyűszerkezetes parkolóház létesítésének lehetősége is, és a 2015-ben bevezetett korlátozott idejű várakozási övezet kiterjesztése a városháza környezetére.

A 2018. június 20-i ülésén ezt utóbbi került a képviselők elé, és meg is szavazták azt. Így a rendeletmódosítás 2018. július 1-jén életbe lép.

Az övezeten belül található ingatlanok tulajdonosai vagy az ott található intézményekben dolgozók továbbra is időkorlátozás nélküli parkolásra jogosító engedélyt (úgynevezett várakozási hozzájárulást) kérhetnek a polgármesteri hivatal közterület-felügyeletén. Az engedélyt szintén a szélvédő mögött, jól látható helyen kell elhelyezni.

Fontos még, hogy a szabályok betartását a közterület-felügyelet ellenőrzi, de az időkorláthoz kötött parkolási terület továbbra sem minősül őrzött parkolóhelynek.
A parkolással kapcsolatos kérdéseket, észrevételeket a [email protected] e-mail címen várják a polgármesteri hivatal munkatársai.