A Vállcentrum a budaörsi egynapos sebészetet választotta

0
1334

Specializációval nyújtanak kiemelkedőt

2014-ben szakvizsgázott, a budaörsi egynapos sebészeten a keresett fiatal szakemberek közé tartozik. Dr. Baukó Tamás ortopéd-traumatológus szakorvossal, a Vállcentrum sebészével a szakma fejlődéséről, a gyógyítók specializációjáról, a budaörsi munkakörülményekről beszélgettünk.

 Összesen hány ortopéd-traumatológiai műtétben működött eddig közre?

Bevallom őszintén, nem számolom. Az egynapos műtétek végzéséhez ötéves szakmai gyakorlatot ír elő a törvény, most már erre is lehetőségem van. Pusztán ez körülbelül évi száz operációt jelent, főleg Budaörsön. De ha az összes ortopéd-traumatológiai műtétet nézzük, tehát a kórháziakat is, illetve azokat, amikben, jóllehet nem én operáltam, de részt vettem, a szám valószínűleg ötezer fölött van. 2007-ben végeztem az egyetemen, utána a szakképzésem alatt is folyamatosan operáltam saját betegeket szakorvosi asszisztenciával.

 Hagyományosan azt tekintjük jobb, felkészültebb orvosnak, aki idősebb. Mégis a páciensek egy része ma már kifejezetten keresi a fiatalabb kezelőorvosokat.

A fiatalabb kollégák talán nyitottabbak a modern technikákra, újabb kezelési módszerekre. Utánamennek a dolgoknak , képesek magukat külföldön képezni, nyelvismerettel rendelkeznek. Bátrabban vállalnak ösztöndíjakat és járnak el külföldi tanfolyamokra, kurzusokra.

Avulékonyabb az orvosi tudás, mint pár évtizeddel ezelőtt?

Igen.

Előfordulhat, hogy amit ma tud, az holnap kevés lesz?

Ez biztosan így van. Abból is lehet érezni, hogy korábban nem specializálódtak egy-egy területre az orvosok a saját szakmájukon belül, hanem nagyjából mindenhez értettek, mindent felvállaltak. A most rendelkezésünkre álló tudásanyag mellett már területeken belül is megindult a specializáció. Annyi új ismeret, annyi újítás van, hogy nagyon nehéz követni. Az én szakvizsgámba is beleférne, hogy egyéb területeken is képezzem magam, az időmbe viszont már nem férne bele. Hiszen lehetetlenség ugyanolyan jónak lenni a könyök-, kéz- vagy térdsebészetben, vagy éppen lábsebészetben.

Ön vállsebész, a Vállcentrum egyik orvosa. Mit jelent ez a kifejezés?

A Vállcentrumot dr. Gulyás Károly alapította. (Gulyás Károllyal készült interjúnk itt olvasható.) Ő választotta ki azokat a kollégákat, köztük engem, akik hozzá hasonló magas szakmai színvonalat képviselnek. Így bármelyik beteg, aki a Vállcentrumhoz fordul, ugyanazt a kiváló ellátást kapja, még akkor is, ha valamelyikünk kiesése, pl. külföldi ösztöndíj vagy hosszabb szabadság miatt a korábbi kezelőorvost helyettesíteni kell. Öten vagyunk jelenleg, mind az öten vállsebészek.

Milyen típusú panaszokkal fordulnak vállsebészhez az emberek?

Elsősorban az életkor határozza meg, hogy a vállbetegek milyen panaszokkal jönnek. Fiatalon az instabilitásos, kulcscsont–lapocka közti feszes ízületi panaszok dominálnak. Instabilitást izomegyensúly-hibából eredő vagy általános ízületi lazaságból származó eltérés is okozhat, de döntő többségében valamilyen baleseti sérülés, valódi ficam áll a háttérben. Középkortól kezdve jönnek a degeneratív eltérések, mint a rotátorköpeny betegségei, a vállízület meszes íngyulladása, ami leginkább a 30–50 éveseknél fordul elő, vagy éppen a vállízület becsípődéses szindrómája.

Az Önök által végzett vállsebészeti beavatkozásokon belül az egynapos sebészeti műtétek milyen arányt képviselnek?

Ha a kórházi praxisomat is hozzávesszük, az arány körülbelül 50 százalék. Az operációk másik felét a Baleseti Központban végzem: vállprotézis-beültetéseket, nyílt stabilizáló műtéteket, törésegyesítő műtéteket. Ezek a beavatkozások egynapos sebészetben nem végezhetők, huzamosabb kórházi tartózkodást igényelnek. A Vállcentrum egynapos sebészetben végezhető műtéteinek körülbelül 90 százalékát egyébként Budaörsön hajtjuk végre. Kivétel nélkül artroszkópos (kulcslyuktechnikával végzett) beavatkozásokról van szó.

Mik Budaörs előnyei?

A Budaörsi Egészségügyi Központban nagyon jó a szakmai háttér, nagyon jó a technikai háttér, és nagyon jó a személyzeti háttér is. Ezek mind-mind fontosak ahhoz, hogy zökkenőmentesen tudjuk végezni a munkánkat. Szerencsére a budaörsi személyzetben erre partnerre találunk az altatóorvos, az asszisztens, a műtősnő vagy a műtősfiú személyében is, ha csak a műtőt nézem. A műtőből kilépve az osztályon, illetve a gazdasági részen is támogatást kapunk. A gazdasági támogatásnak köszönhetően rendelkezésre állnak azok a eszközök, amikkel ezeket a műtéteket el tudjuk végezni. Az egy éve vásárolt artroszkópos torony, ha jól tudom, az első volt az országban, és azóta sincs belőle sok. De elsősorban a támogató légkör miatt esett a választás Budaörsre.

Az Országos Traumatológiai Intézetben közalkalmazottként dolgozik, a Semmelweis Egyetemen szerződéses oktató, emellett több helyen van magánrendelése. Hogy lehet ezt bírni?

Nagyon nehezen. Van egy ötéves kisfiam, a kislányom most született, három hónapos. Mostanra jutottam el odáig, hogy a Baleseti Központban szeptember elsejétől már csak félállásban tudok dolgozni. Pont azért, hogy több időt tölthessek a családommal.

Van hobbija?

Korábban szörföztem, ezt most abbahagytam, elkezdtem vitorlázni. Nagyon szeretek utazni, a családommal tölteni az időt. Meg persze a barátaimmal, ha sikerül összeszervezni. Csakhogy ők jobbára szintén orvosok, így rendkívül nehéz megoldani, hogy mindenki ráérjen. De törekszünk rá, így párszor létrejön a baráti találkozás.

Írta: Révész Gábor