A Tetra Pak Budaörs a világ leghatékonyabb gyárai között

0
1852

A Tetra Pak budaörsi üzeme megszerezte az ötfokozatú Teljes Körű Hatékony Karbantartás (Total Productive Maintenance; TPM) díj 4. szintjét. A Japán Üzemi Karbantartási Intézet (Japan Institute of Plant Maintenance; JIPM) által alapított, „ipari Oscar-díjként” ismert rangos elismerés azon társaságok működését díjazza, amelyek a lehető legkevesebb hulladék, üzemi baleset és műszaki leállás mellett képesek termékeiket előállítani. A budaörsi gyártóüzem képviselői a közelmúltban, Kiotóban vették át a kitüntetést, és ezzel a Tetra Pak lett az első olyan magyar csomagolóanyag-gyártó cég, amely teljesítette a TPM-díj 4. fokozatát.

A hatékonyságnövelés évtizede

A Tetra Pak budaörsi üzeme 2008-ban kezdte meg a TPM-módszer bevezetését, és 2010-ben szerezte meg a díj első (Kiválóság) fokozatát. Ezt követően, a folyamatos hatékonyságnövelésnek köszönhetően a TPM második fokozatát (Folyamatos kiválóság) 2012-ben, míg a harmadik fokozatát (Kitűnőség) 2014-ben sikerült teljesítenie a cégnek. A negyedik fokozat (Haladó kitűnőség) megszerzését megelőző audit 2016 végén zárult le, az elismerő díjat pedig nemrég Japánban vették át a gyár vezetői.

„A hatékonyságnövelés nem csak a versenyképesség-javítás egyik alapeleme, de egyben lehetővé teszi a fenntarthatóbb működést, így jobb minőségű termékeket állíthatunk elő, kevesebb energia és kevesebb nyersanyag felhasználásával” – mondta Jose Maria Vincenti, a Tetra Pak budaörsi gyárának igazgatója. „Büszkék vagyunk arra, hogy a Tetra Pak az első magyar csomagolóanyag-gyártó vállalat, amely megszerezte a TPM-díj 4. szintjének tanúsítását. Terveink között szerepel a legmagasabb fokozat elérése 2019-ben” – tette hozzá az igazgató.

A hatékonyságba való beruházás megtérül

A Tetra Pak 17 féle méretben gyárt italos kartondobozt Budaörsön, és ezeket több mint 52 országba exportálja. Mióta az üzem megkezdte a TPM-módszer alkalmazását, a gyártási hulladék mennyisége 31 százalékkal, a relatív energiafogyasztás 25 százalékkal, míg a CO2-kibocsátás 7,5 százalékkal csökkent. A mutatószámok alapján a budaörsi üzem a leghatékonyabb Tetra Pak gyáregység az Európai Unióban.

„Igazán büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt évtized során nem csak fenntartani, de még javítani is tudtuk teljesítményünket, különösen úgy, hogy eközben – a 2013 és 2016 között tartó, átfogó bővítési projektünknek köszönhetően – üzemünk termelőkapacitása 2,8 milliárdról 4,07 milliárd egységre nőtt” – mondta Jose Maria Vincenti.

Szigorú feltételek, komoly hagyományok

A TPM-módszert a Japán Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium közhasznú szervezete, a JIPM 1961-ben kezdte kidolgozni, hogy ezzel segítse a vállalatokat a hatékonyság és termékminőség javításában.

A TPM-módszer segít a gyártási veszteség-csökkentésben, az ügyfél-elégedettség növelésében és az ellátási lánc hatékonyságának javításában. A módszer három fő részből áll: a veszteségtérkép elkészítése, a veszteséget csökkentő megoldások felkutatása és a munkatársak bevonása. Kiemelkedően fontos eszköze a kaizenszemlélet, miszerint minden veszteség egyben lehetőség a fejlődésre.

A Tetra Pak Budaörs a világ leghatékonyabb gyárai között

A TPM mind az 5 fokozatának teljesítése legalább 12 évet vesz igénybe. A díj bevezetése óta összesen alig 2 000 külföldi (azaz nem Japánban található) üzem kapott TPM-minősítést, és a legmagasabb, ötödik fokozatot (világszínvonalú teljesítmény) világszerte mindössze 20 társaság szerezte meg, köztük tavaly a Tetra Pak szerbiai gyára.

{gallery}TetraPak{/gallery}

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here