Nem a kihelyezett növény fajtája, hanem a mérete dönti el, hogy elviszik-e zöldhulladékként

0
511

Megérkezett a válasz az ÉTH illetékesétől az utolsó kérdésünkre is, mely szerint a hangsúly nem a kihelyezett növény fajtáján van, hanem a méretén van abból a szempontból, hogy elviszik-e zöldhulladékként.

 

AZ ÉTH március 24-én adta ki közleményét a zöldhulladék elszállításáról, amihez egy olvasónk még aznap több megjegyzést fűzött, melyeket rajtunk kívül elküldött mind az érdi szolgáltatónak, mind a BTG ügyfélszolgálatára. Március 31-én az utóbbitól érkezett válasz.

„Tisztelt … Úr!

Levelének beérkezése napján kapcsolatba léptünk az ÉTH illetékes vezetőivel, hogy tájékoztatást kérjünk a kiemelt kérdésben. Válasz egyelőre nem érkezett. Amennyiben megkapjuk a releváns tájékoztatást, haladéktalanul továbbítjuk Önhöz.

Egyéb kérdés is felmerült, melyre – a rendelkezésünkre álló információk alapján – az alábbi választ adjuk.

A március 15-i indulás az ÉTH fizikai állományában is felbukkanó COVID fertőzés miatt két hetet csúszott. Az ÉTH zöldhulladék gyűjtő járata elindult ezen a  héten és igyekszik behozni a lemaradást (például szombaton is szállítani fognak).

A 2021. évi matricát az NHKV Zrt-nek kellett volna kipostázni a 2020. év IV. negyedévi számlával január végén, február elején. Ez nem történt meg, de az NHKV értesítése szerint a 2020. évi matrica megléte is elégséges feltétel a hulladékszállítási közszolgáltatás (kommunális-, zöld-, szelektív hulladék, lomtalanítás) idei igénybe vételéhez.

Üdvözlettel: Szederkényi László, fogyasztóvédelmi referens, BTG Nonprofit Kft.”

Amire tehát továbbra is vártuk még a választ: „Ingatlanonként 3 köteg gallyat 1 m-es darabokban kötegelve szállítunk. Tilos fatuskót, fenyőt, tuját, törzset kihelyezni a kötegek mellé!” áll a közleményben. A budaörsi kertek-utcák tele vannak fenyőkkel, tujákkal, egyéb (gyantás) örökzöldekkel stb. Ha ezeket nem szabad kihelyezni és égetni szintén tilos, akkor mihez kezdjen vele a tulajdonos?

Frissítés! 2021. április 1-jén

Mai napon erre is megérkezett a BTG-én keresztül az ÉTH illetékesétől a tájékoztatás. Eszerint a hangsúly nem a kihelyezett növény fajtáján van, hanem a méretén. Amit tiltás alá helyeztek, az a törzs, fatuskó, kiásott gyökérzet. Ezen felül merül fel a fenyő és tuja mint növényfajta kérdése. Ezeknek ágait, leveleit elszállítják. (A karácsonyfát külön járattal szállítják január közepén és február elején 1-1 hétig.) A tiltás az egyben kihelyezett növényekre és a vastag törzsekre, tuskókra, gyökerekre vonatkozik. Amennyiben nagyobb méretű darab akad a kertből, azt le lehet adni a tájékoztatóban jelzett, Zöldhatár komposzttelepen, évi 200 kg/ingatlan súlyhatárig. A  leadáshoz szükséges iratok: személyi igazolvány, lakcímkártya, utolsó negyedévi hulladékszámla befizetésének igazolása.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here