A szoptató édesanyákat ünnepelték ma a budaörsi városházán

0
1173

„Érdemes kiélvezni ezeket az éveket, mert gyorsan eltelnek”

Ma délelőtt az Anyatejes Táplálás Világnapja alkalmából a Budaörsi Védőnői Szolgálat tizenharmadik alkalommal rendezte meg anyatejes nap néven azt a városi ünnepséget, amelynek keretében köszöntik az édesanyákat, akik legalább hat hónapon keresztül szoptatták csecsemőjüket. Az évek során családi programmá fejlődött esemény ezúttal igazi kuriózummal bővült: a védőnők külön műsorral kedveskedtek gondozottjaiknak.

Idén augusztus 30-án rendezte meg a Budaörsi Védőnői Szolgálat az anyatejes táplálást ünneplő eseményt, melynek Budaörs Város Önkormányzata adott helyszínt a városháza dísztermében. A rendezvényt Wittinghoff Tamás polgármester nyitotta meg, aki beszédében a vonatkozó kutatások eredményeit, a szoptatás pozitív egészségügyi hatásait sorolta fel: az anyatejjel táplált gyermekek esetében kisebb valószínűséggel fordul elő az asztma, gyomor és légúti fertőzések és középfül gyulladás, valamint a későbbiekben csökkenti a II-es típusú cukorbetegség kialakulását. A szoptató anyák esetében csökken a szív- és nőgyógyászati betegségek kialakulásának esélye, illetve szintén kevesebb a II-es típusú cukorbetegségben szenvedők aránya. Továbbá kitért arra, hogy kultúránkban, helytelenül, még mindig megosztó jelenség a közterületen – diszkréten takartan – szoptató anya látványa, ellentétben a magyar kormány által degradált arab országok egyikével, Algériával, ahol ő két évig élt.

Ezután Kerekítő foglalkozást tartott a játszószőnyegnél babáknak-mamáknak J. Kovács Judit, a pedagógiai program alapítója.

Majd a körzetek sorrendjében a védőnők kiszólították és átadták az érintett édesanyáknak a névre szóló, elismerő okleveleket egy kis ajándék kíséretében.

Az esemény szponzorai ezúttal is kiállítási lehetőséget kaptak az épület folyosóján, így a szülők (illetve képünkön egy érdeklődő gyermekorvos) személyesen tájékozódhattak a korszerű kisgyermek ápolási eszközökről és szolgáltatásokról.

A védőnők honlapján előrevetített, a jókedvre vonatkozó ígéret is teljesült, hiszen kilencen összeálltak és előadták az Alma együttes által híressé lett koreográfiát a “Nád a házam teteje” című dalra.

A rendezvény végén került sor a tombolahúzásra, ahol a támogatóknak köszönhetően rengeteg ajándékcsomag talált gazdára.