A szombati utcabuliról

0
1528

Túlságosan egyszerű lenne a szombati utcabuli sikerét vagy sikertelenségét évről évre az időjárásra fogni, de azért biztos, hogy van összefüggés. Míg tavaly ilyenkor a hirtelen jött eső veszélyeztette a szabadtéri programokat, de akkor sem maradtak el, az idén a május eleji nyár miatt nemcsak a nézők, de a színpadon a szereplők is szenvedtek. Ennek ellenére egész nap volt érdeklődés, nagyon sokan voltak kíváncsiak a meghirdetett zenekarokra, estére pedig a tetőfokára hágott a remek hangulat.

A Belmondo zenekar frontembere délután fél ötkor – miután jó félórát hangoltak, ezért csúszva kezdték a koncertet – megjegyezte, hogy a húrok is elengedtek a 33 Celsius foktól, nemcsak ők. Zenésztársának pedig egy sildes sapkát kért kölcsön a közönségtől, hogy ne kapjon hőgutát.

Ahogy az már évek óta így van, a délelőtt a gyerekeké volt, és a programsorozat a népszerű Alma zenekarral indult. A Babtársulat hatalmas bábjait tátott szájjal nézték a kicsik, de a Czutorborsóknak is nagy sikere volt.

A délután és az este pedig a fiataloknak és talán már nem annyira fiataloknak szólt, éjszakába nyúlóan váltották egymást a Károly király és Szabadság út sarkán a nagyszínpadon az együttesek.

A színházak utcája az idén kicsit rövidre sikeredett, de a Budaörsi Latinovits Színház és a Karinthy jól megfértek egymás mellett. Mindkettőnél megjelent napközben a direktor is, Karinthy Márton és a júliustól kinevezett Berzsenyi-Bellaagh Ádám. Előadást azonban „csak” a budaörsi társulattól láthattunk.

A mellettük álló sátorban vendégünk volt egy a Balatonhoz közeli kistelepülés: Szólád, a környékbeliek szerint „holland falu”, ugyanis ebben a településrészben tizenkét emeletes ház épült balatoni panorámával és a tulajdonosa egy olyan holland, aki Magyarországon járt egyetemre, megszerette a környéket, és a honfitársai közül sokakat hozott ide. Az Ízek, versek, madárfütty fesztivált szervezik és ezt népszerűsítették a Budaörsi Fesztivál látogatói körében.

Kicsit ismétlem önmagam, de nagyon jónak tartom, hogy rengeteg civilszervezet kitelepül a Budaörs Fesztivál utcabulijára. A Budaörsi Művészek Egyesületétől (BUM) és állatvédőktől kezdve a látássérülteken (Buláke) és a Vöröskereszten át a Zöldkörig.

Játékos feladatokkal, kézműves foglalkozással és persze tevékenységük népszerűsítésével várták az érdeklődőket.

A kézműves vásár portékái mondhatnánk, a megszokottak: ékszerek, hímzések, mézeskalácsok és így tovább.

De azért sajnos volt, akit betegsége miatt hiányolnunk kellett, mint Ecseri Erzsi kaktuszait; és találkoztunk most induló kisvállalkozással, nevezetesen a termelői mézzel és sok helyi alapanyaggal készült Palotai csokoládét kóstoltuk meg.

Egy újszülöttnek minden új, a most két-három évesek számára tehát maga a csoda volt a vurstli utcában egyebek között a csúzlizda, a kukucska bábszínház és az elmaradhatatlan kosárhinta. Nem lehet megunni, jöjjenek legközelebb is!

Az esti koncertekre sokan eljöttek a fővárosból is, az érdeklődést tekintve nem lehetett ok panaszra. A Bohemian Betyars és a 30Y hallgatósága rendkívül eredetien, de olykor kissé veszélyesen performanszolt és ugrándozott, ami egyedi hangulatot teremtett az éjszakának.

A 30Y énekese, Beck Zoli hangot is adott kellemes meglepetésének, milyen remek közönség van Budaörsön.

A Budaörs Fesztivál a szombati programokkal még nem ért véget, vasárnap a PostART-on érdemes kezdeni, ahol tíz művész fest egyszerre; délután a színházban táncjáték lesz gyerekeknek, majd zene az ifjúsági klubban és este a sportcsarnokban a szimfonikusokkal a záró hangverseny.

Kótány Katica fotói:

 

EE és Pollák Judit fotói:

 

A teljes program ITT.

Részletes beszámolóink a már lezajlott programokról ITT.