A sérv általában anatómiai problémából származik

0
1572
Megelőzni nem lehet, gyógyítására korszerű műtéti technikák állnak rendelkezésre

A sérvek többsége jól operálható egynapos sebészeti ellátás keretében, mondja dr. Brenda Zsolt gasztroenterológus, sebész, aki több mint egy évtizede rendel és műt a Budaörsi Egészségügyi Központban. A szakember szerint az egynapos sebészet előtt szép jövő áll, ám a műtéti alkalmasság megítélése során az egészségügyi szempontok mellett a beteget körülvevő szociális infrastruktúrát is értékelni kell.

Hogyan került kapcsolatba Budaörssel?

A szakvizsgámat követően már több éve sebészként dolgoztam, amikor Budaörsön megpályáztam egy állást a sebészeti szakrendelésen. Így kerültem ide 2006-ban, azóta operálok az egynapos sebészeti részlegen, és ennek hatására csatlakoztam a Multidiszciplináris Egynapos Sebészeti Társasághoz is.

Milyen tapasztalatai vannak az egynapos ellátással kapcsolatban?

Az egynapos sebészetnek nagy jövője van, szeretik az emberek, használják is. Jól kell felállítani az indikációt, vagyis ki kell kiszűrni, ki alkalmas erre az ellátási formára, és ki nem. Aki alkalmas, azzal jól működik a dolog. Az elmúlt tizenkét esztendőben nagyjából évi száz proktológiai és sérvműtétet végeztem el probléma nélkül Budaörsön. Azt gondolom, ez egy nagyon jó egynapos sebészeti centrum. Az egyik első volt az országban, és azóta is megbízhatóan, jól működik. Nyugodt lélekkel tudom ajánlani.

Mit kell tudnunk a sérvműtétekről, és mikor jön szóba az egynapos ellátás?

Egy extrém nagy sérv kizárja az egynapos sebészeti ellátást, és a korábbi operáció nyomán kialakuló (posztoperatív) hasfali sérvek sem műthetők ezen a módon, de a sérvek zöme – a lágyéksérvek, a combsérvek és a legtöbb köldöksérv is – ellátható egynapos sebészetben. Itt inkább a társbetegségek miatt kell bizonyos pácienseket kiszűrnünk.

Milyen műtéti eljárást alkalmaz?

A lágyéksérvek esetében szinte kizárólag Lichtenstein-műtéteket végzek. Ilyenkor a hasfal rétegei közé ültetünk be hálót. Azt gondolom, ez a legjobb megoldás.

Hogyan zajlik az operáció?

Először a lágyékhajlatban egy kb. 5 centiméter nagyságú metszést ejtünk, majd kifejtjük a sérvtömlőt a hasfal rétegei között. Az a különbség a laparoszkópiához képest, hogy itt kipreparáljuk és kiirtjuk a sérvtömlőt, majd helyreállítjuk a hasfal anatómiáját. Tehát nem belülre a hasüregbe, hanem a hasfal rétegei közé helyezzük és rögzítjük a méretre szabott, körülbelül 10-szer 5 centiméter nagyságú hálót. Végül zárjuk a bőr alatti részt és aztán a bőrt. Ez egy nagyjából egyórás műtét, amit az egynapos sebészeti protokoll szerint altatásban végzünk.

A páciens még aznap hazatérhet?

Igen, ez valódi egynapos, sőt nappali sebészet, tehát a betegek nem is alszanak bent. Reggel bejönnek éhgyomorra, gyógyszeresen előkészítve (premedikálva), illetve véralvadásgátlót kapnak előző este. Megműtjük őket, és a műtét után kb. hat óra múlva már haza is mehetnek.

Kit érintenek a sérvek?

A sérv nemtől, kortól függetlenül kialakulhat. A lágyéksérv azért elsősorban a férfiak betegsége. Már 18-20 éves életkorban is előfordulhat, de inkább a középkorú és idős férfiak az érintettek.

Megelőzhetjük a betegség kialakulását?

Nem. Anatómiailag van egy olyan része a hasfalnak, amit gyengébben fed az izom. Az elhízás persze rossz, egy emelés kapcsán is kialakulhat a sérv, de nem attól jön létre, hogy valaki emel, netán köhög vagy tüsszög, hanem egy anatómiai probléma váltja ki. Megelőzni sem tudja az ember: hiába nem sportol, hiába nincs fizikai terhelés, a hasüregi nyomás fokozódása akkor is előidézheti a sérv kialakulását.

Van olyan konzervatív terápia, ami alternatívája lehet a műtéti beavatkozásnak?

Nincs. Ha valakinek olyan súlyos társbetegsége van, hogy mindenfajta műtétre alkalmatlan, olyankor nagyon ritkán, kivételes helyzetben sérvkötőt írunk föl. Egyébként ez nem jó megoldás, a szövődmények megelőzésére az operáció az egyetlen hatásos módszer, nincs alternatívája.

Várható-e, hogy a jövőben újabb műtéti típusok kerülnek be az egynapos sebészeti műtétek körébe?

Mindenképpen ez a trend, egyre rövidebb ápolási szakaszok vannak. Egyre több operáció kerül át az egynapos sebészetbe, néha olyan is, ami elsőre meglepő. Az évek majd bizonyítják, jó-e így. Én azt gondolom, hogy bővülni fog az egynapos műtétek köre, ebbe az irányba halad a világ. Száz esetből kilencvenkilencben nincs semmi gond, de abban a ritka esetben, ha szövődmény lép fel, nemcsak a kórházi háttér szükséges, ami természetesen rendelkezésre áll, hanem az is, hogy a beteg képes legyen eljutni oda. Ezért kell hangsúlyozni, hogy az alkalmasság megítélése nem kizárólag egészségügyi kérdés, hanem a betegnek, a beteg környezetének és az őt körülvevő infrastruktúrának szociálisan is alkalmasnak kell lennie arra, hogy a pácienst biztonsággal be lehessen utalni egynapos sebészeti ellátásra.

 

Háromszor három életminőség-javító műtét ingyen

A Budaörsi Egészségügyi Központ az április 1-je és június 30-a között jelentkezőknek kilenc nagy értékű műtétet kínál fel térítésmentesen az ortopédia – váll-, csípő- és térdműtétek –, valamint a gasztroenterológia-proktológia területén. Az ingyenes beavatkozásokra az intézmény honlapján lehet jelentkezni a www.budaorsmed.hu/3×3 címen. A promóciós műtéti beavatkozások kedvezményezettjeit a szükséges vizsgálatok elvégzését követően szakmai bizottság választja ki. A kiválasztás fő szempontja a páciens egészségi állapota, műtétre való alkalmassága és a műtéttől remélhető életminőség-javulás.

Írta: Révész Gábor