A Pro Musica Kórus Bretzfeldben

0
1451

Testvérvárosi látogatáson járt a Budaörsi Pro Musica Kórus  november 31-től december 3-ig Bretzfeldben, Tóth Csaba karnagy vezetésével. Az éneklés mellett városnézésre és ismerkedésre is jutott idő – derül ki az egyik kórustag beszámolójából.

Amint a busz hajnalban elindult velünk, a 39 fős Pro Musica Kórus tagjaival és vezetőjével Tóth Csaba karnaggyal, nem sejtettük mi vár ránk az elkövetkezendő négy napban. Igazi, hamisítatlan testvérvárosi eseményekre vágyva két hangverseny és sok-sok élmény reményében indultunk útnak a bajorországi Bretzfeldbe, Budaörs testvérvárosába. Martin Piott polgármester és Herbert Sickinger a Budaörs-Bretzfeld Baráti Társaság vezetője meghívására érkeztünk a közel 11 órás utazás után Bretzfeld egyik modern, kényelmes, minden igényt kielégítő moteljébe, ahol  természetesen vártak bennünket. A delegáció kiegészült Petra Schautt és Dr. Markus Koth személyével, akik négyen minden egyes megmozdulásunkon velünk voltak.

A Pro Musica Kórus ebben a felállásban, tehát Tóth Csaba karnagy vezetésével – aki főállásban a Magyar Rádió Énekkarának másodkarnagya – először mutatkozott be Németország  a svábok által is lakott déli tartományában Baden-Würtenbergben.

Programunk szombaton a német precizitásnak megfelelően indult. Buszunk kanyargós utakon haladva rövid idő múlva egy ősrégi atmoszférát árasztó varázslatos  kisvárosba Öhringenbe érkezett. Mintha eltűnt volna a 21. század modern világa, a Jags folyó partján átívelő fából készült hidak, szűk utcácskák csodálatos parkokba torkolltak. A városka fölé magasodó román-gót stílusban 1156-ban épült Szt. Mihály templom 48 méter magasba nyúló tornya  télen-nyáron az ide látogató turisták ezreit vonzza. A templom kerengőjével, csodálatos fafaragású oltárképével egyedülálló egész Németországban. Persze a templom tövében visszazökkentünk a 21. századba,  gőzmozdony hajtotta kisvonat szelte át a karácsonyi kirakodó vásárt fenyőfáival, standjaival és a forralt bor illatával.

Este első hangversenyünket Waldbachban Kilianskirchében Herbet Sickinger a Budaörs-Bretzfeld Baráti Társaság megnyitóbeszéde után adtuk.  A nagy hideg ellenére meleg fogadtatásban részesültünk. Repertoárunkat karnagyunk az adventi időszakra való tekintettel egyházi szerzők műveiből állította össze. Lassus, Victoria, Rahmanyinov, Cesar Frank,  Kodály, Bárdos, Mendelssohn művei közül Ambrus Orsolya és  Pivarcsi Gábor ének szólója  és Óhidiné Pál Judit zongorakísérőnk előadása fokozta a magyar és angol nyelvű művek elismerését.

Vasárnap egy újabb élmény várt ránk a koncertünket megelőzően. Dinkelsbühle, ha lehet a legszebb középkori történelmi óváros a németek lakta területen. Ide látogathattuk, az óváros történelme a 30  éves háború idejére nyúlik vissza. Várfala mögött egy újabb építészeti csoda, évszázados nyugalmat árasztó katedrális, a céhek létét igazoló címerek a házak falán mind-mind szinte eredeti formájában pompáztak. A legenda szerint a svéd csapatok törtek be a várfalon s le akarták igázni az itt élő lakosokat.  Egy sokgyermekes édesanya gyermekeit  kézen fogva várta a svéd hadvezért a várkapuban,  életükért és létükért könyörögve. A megmenekülés története a város legszebb épületének oldalán ma is látható.

Az esti Segringenben rendezett hangversenyünk a Szent Vince templomban kiegészült három német karácsonyi  háromszólamú művel és egy spirituáléval óriási sikert aratva a hallgatóság sorai közt.  Állva tapsolt a közönség, ami valljuk be őszintén, egyike az előadók számára szóló legnagyobb elismerésnek.

A vendéglátóink kitüntető szeretete, ami végigkísérte ottlétünket, a karnagyunk szakmai felkészültsége, kiegyensúlyozottsága, humora és embersége olyan atmoszférát teremtett a Pro Musica kórus tagjai számára ami valójában tökéletessé tette mindannyiunk számára ezt a  négynapos  ottlétünket.

Jövőre a Bretzfeld-Budaörs testvérvárosi kapcsolat 30 éves évfordulóját ünnepeljük. Ennek keretében 2019 májusában ellátogat hozzánk az a küldöttség, akiknek köszönhetjük ezt a négy csodálatos napot. Hasonló viszonzásban szeretnénk őket részesíteni.

Írta: Bodor Éva

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here