A Patkó utcai szelektív hulladékgyűjtő új használati rendje

0
105

Változott a Patkó utcai elkerített szelektív hulladékgyűjtő sziget használatának rendje 2021. július 1-jétől. Ahogyan eddig is, csak a háztartásokban keletkező újrahasznosítható papír, műanyag, fém, társított italos karton (vagyis a tejes- és gyümölcslés, azaz a Tetra Pak doboz), sütőolaj és üveg (azon belül üvegpalack, illetve befőttes üveg) hulladék elhelyezésére szolgálnak a hulladékgyűjtő szigetek, de a Patkó utcai gyűjtőpont jelenleg minden nap csak délelőtt 10 és este 20 óráig tart nyitva és budaörsi lakcímkártyával rendelkező magánszemélyek vehetik igénybe, a lakcímkártya meglétét pedig ellenőrzik.

Az új szabályozást Budaörs Város Önkormányzata vezette be a szelektív hulladékgyűjtő sziget kulturált környezetének megőrzése érdekében. A kamerával is megfigyelt hulladékgyűjtő szigetnél az önkormányzat megbízásából a Controll Code Kft. munkatársai ellenőrzik a lakcímkártya meglétét (annak felmutatása kötelező), ezen kívül a beszállított hulladékos zsákok tartalmának ellenőrzésére is jogosultak. Ha az ellenőr a használati szabályzatban foglaltak megszegését tapasztalja, abban az esetben a hulladék elhelyezését megtilthatja, jogsértő magatartás esetén a hatóságot értesítheti.

A gyűjtőszigeten kihelyezett információs tábla figyelmeztet, hogy a PET palackokat és a kartondobozokat összelapítva helyezzék el a gyűjtőkonténerben, mert így kisebb helyet foglalnak, és ezzel hozzájárulnak a rendezett környezet fenntartásához, valamint kérik, hogy a szelektív hulladékgyűjtő mellé hulladékot ne tegyenek.

Ezen kívül olyan szemetet, mely közegészségügyi veszélyt is jelenthet, tilos lerakni, mert veszélyessége mellett törvényellenes is, így hatósági eljárást és bírságot vonhat maga után. Ilyen közegészségügyi veszélyt jelentő hulladék a háztartási, kommunális szemét (például ételmaradék), a veszélyes (például festék), elektronikai (például porszívó) vagy zöldhulladék.

A szelektív hulladékgyűjtő szigeten kihelyezett információ szerint az érdi hulladékudvaron (Érd, Sas utca 2.) budaörsi lakosok is elhelyezhetnek egyéb szemetet (https://www.eth-erd.hu/udvar.php). Jó tudni, hogy ez a telephely 2021. augusztus 3-án és 2021. augusztus 11-én áramszünet miatt zárva lesz.

Lomtalanítás is lesz hamarosan, az ÉTH Nonprofit Kft. a 2021. évi Budaörs “lakótelepi” lomtalanítás időpontjának 2021. szeptember 11-ét (szombatot) jelölte ki.

Az elmúlt években sok gondot okozott a szelektív hulladékgyűjtő szigeteken rendszeresen kialakuló rumli, a túlzottan felhalmozódó szemét és az oda nem való, újrahasznosításra nem alkalmas hulladék. Ilyen problémákról például ITT számoltunk be.

Az illegális hulladéklerakást hivatott megakadályozni ezeknek a szigeteknek az elkerítése is, de ez nem minden esetben vezetett eredményre. Különös gyakorisággal fordult elő az utóbbi időben ez a szabálysértés a Szivárvány utca – Patkó utca kereszteződésénél található kukáknál, ezért kért ide az önkormányzat őrző szolgálatot július 1-től.

A gyűjtősziget őrzése egy hónapja tart, szükségességéről, az őrzés eredményességéről, illetve ennek következményeiről az önkormányzattól Székelyné Szatmári Csilla környezetvédelmi ügyintéző számolt be.

A szelektív hulladékgyűjtőkbe két úton juttatnak szabálysértő módon szemetet, az egyik, hogy odavaló a hulladék, tehát valóban újrahasznosítható szemetet helyeznek el a konténerekben, azonban nem magánszemély háztartásában keletkezőt, hanem valamilyen vállalkozás nagyobb mennyiségű hulladékát, holott ez csak egy lakossági hulladékgyűjtő pont, így szabálytalan. A másik eset az, amikor oda nem való szemetet hordanak (például építési törmeléket, textilhulladékot, autóalkatrészeket), legrosszabb esetben akár veszélyes hulladékot is, mely egészségre káros anyagokat tartalmazhat, illetve a szemétszállító autóba kerülve akár tűzveszélyes is lehet.

Székelyné Szatmári Csilla elmondta, mivel az érdi szolgáltató csak a szelektív hulladékgyűjtők ürítésére szerződött, az egyéb szemetet az önkormányzat költségén kellett elszállíttatni minden alkalommal, s ezek elszállítási, illetve megsemmisítési költsége – különösen a veszélyes hulladékot tekintve – magas. A lakosság a szelektív hulladékgyűjtőbe nem való hulladékot leadhatja Érden a Sas utcai hulladékudvarban vagy a pusztazámori hulladéktelepen, de évente van lomtalanítási akció és veszélyes hulladék gyűjtés is Budaörsön, akkor nem kell messzire vinni, csak meg kell várni azt az időpontot. Az elektronikai hulladékot a nagy műszaki áruházak átveszik.

Bár kamerával megfigyelt területről van szó, ez még nem rettentette el az illegális szemét elhelyezőit, holott ha a felvételek alapján beazonosítható az elkövető, megteszik a feljelentést és jelenleg is több eljárás van folyamatban. Azonban mivel bebizonyosodott, hogy a távfelügyelet nem a legjobb megoldás, a városvezetés arra a döntésre jutott, hogy egyelőre csak kampányszerűen, de őrizteti, illetve ellenőrizteti, hogy valóban csak budaörsi lakosok és csak magánszemélyek veszik-e igénybe a hulladékgyűjtő szigetet.

Az elmúlt csaknem egy hónap során volt is konfrontációja az őrzéssel megbízott Controll Code Kft. munkatársának olyanokkal, akik vagy nem akarták felmutatni lakcímkártyájukat, vagy kiderült, hogy nem budaörsiek. Azonban a rendet eleddig sikerült fenntartani a szelektív hulladékgyűjtő szigeten, sokat számít a felügyelet, nem áramlik kontrollálatlanul a szemét, mint korábban.

Sokszor csak a lakosok tájékozatlansága volt korábban az oka a nem odavaló hulladék elhelyezésének, az őrzéssel a tájékoztatás is megvalósul és az esetek többségében a polgárok ezt tudomásul vették.

Cégeknek egyébként rendelkezniük kell közszolgáltatási szerződéssel, s a vállalkozás, típusa, mérete alapján lehet meghatározni, hogy milyen típusú és mekkora mennyiségű szemetet termelnek, aminek elszállíttatását nekik kell kifizetni.

Arra a kérdésre, hogy a szigorítás óta növekedett-e az illegális szemétlerakások száma más helyszíneken, például az erdőben, a környezetvédelmi ügyintéző azt válaszolta, kifejezetten a szelektívgyűjtő őrzése miatt megjelenő új gócpontokat nem tapasztaltak, de az érdeklődő telefonhívások száma viszont megnőtt, amelyekben tájékoztatást kértek, hogy ha a hulladékgyűjtő szigetre nem, akkor hol lehet lerakni a különböző hulladékot.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here