A parkolóhelyem az egészségedért. Cseréljünk?

0
774

Mindannyian láttunk már olyan autóst – többek között városunk zsúfolt bevásárlóközpontjainál is –, aki jogosulatlanul használja a mozgássérült parkolót. Erre a mindennapjainkat megkeserítő problémára hívja fel a figyelmet a május 6-án délelőtt 10 órától kezdődő Inkább örülj, hogy a mozgássérült parkolók nem számodra vannak kijelölve! elnevezésű rendezvény, amikor az Esélyegyenlőségi Nap eszmeiségéhez csatlakozva jelképes parkoló foglalást szervez az ASR Next CSR ügynökség a budaörsi Auchan/ Decathlon, a megmozdulást támogató bevásárlóközpontok parkolójában.

Vajon mi jár azoknak a fejében, akik jogosulatlanul használják a mozgássérült parkolót? Nem látják a táblát, vagy nem érdekli őket? Valószínűleg inkább az utóbbi. Valóban ennyire fontos az a 15-20 méter plusz távolság? Ennyire nincsenek tekintettel mozgáskorlátozott embertársaikra? Miért érhető tetten nap mint nap ez a fajta közömbösség? A kérdések megvannak, ezek mellett azonban szükség van figyelemfelkeltő rendezvényekre is. A mostani felhívásra több mint hatvan iskolás gyermek, illetve paralimpikon érkezik május 6-án Budaörsre.

„Még mindig nem kapnak elég figyelmet mozgáskorlátozott embertársaink. Sokan nem veszik figyelembe speciális igényeiket. Ezen a rendezvényen mindazokhoz szólni szeretnénk, akik eddig nem voltak elég toleránsak, hátha magukra ismernek és változtatnak szokásaikon, például nem parkolnak a kijelölt mozgássérült parkolókba. Annak, aki nem hiszi el, milyen sokat jelent az a néhány méteres távolság például egy üzlet bejáratánál, lehetősége lesz kipróbálni, mit jelent kerekesszékből szemlélni a világot, erősen korlátozott módon közlekedni és sportolni.” – mondta a rendezvény egyik főszervezője, Benedek Dalma hétszeres világ- és tízszeres Európa-bajnok kajakozó, aki sportolói pályafutása befejezésével társadalmi felelősségvállalási projektek szervezésével foglalkozik.

„A rendezvényre több mint hatvan általános iskolás gyermek és paralimpikon érkezik, akik együtt rajzolják fel üzeneteiket a mozgássérült parkolók aszfaltjára, majd közösen engednek fel több tucat léggömböt. A rendezvényre látogatókat közös sportolásra várják paralimpikonjaink, többek között ki lehet próbálni a kerekesszékes vívást Dani Gyöngyi és Osváth Richárd paralimpiai ezüstérmes vívókkal, kosármeccsen mérhetik össze tudásukat a Törekvés SE kiváló kosarasaival, kajak ergo-padon versenyezhetnek Suba Róbert paralimpiai ezüstérmes sportolóval. A sportprogramok mellett dedikálásra és közös fotók készítésére is lehetőség lesz, a gyermekes családokat pedig kincsvadászattal várjuk. A sport szeretetének átadásán túl szeretnénk a nagyközönség figyelmét felhívni arra, hogy mindenkinek joga van a lehető legteljesebb élet megélésére, ezért csak a teljes elfogadásnak van helye és értelme épek és fogyatékkal élők között.” – tette hozzá Benedek Dalma.

„Május 5-e az Esélyegyenlőség világnapja. Rendelkezünk Esélyegyenlőségi tervvel, melyben a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatására is tettünk vállalást. Mi sem természetesebb, hogy a valamilyen képesség hiánnyal élő vásárlóinkra is odafigyelünk. A rendezvény támogatásával szeretnénk vásárlóink figyelmét felhívni azokra, akiknek a parkolás során segítségre van szükségük.” – jelentette ki Bócsi Rita, az Auchan foglalkoztatást támogató humán erőforrás vezetője, aki szerint minden hasonló megmozdulásnak óriási a társadalmi ereje.

A Decathlon magyarországi ügyvezetője, Pósfai Gábor kiemelte, hogy a Decathlon küldetése elérhetővé tenni a sportolás örömét a lehető legtöbb ember számára, és hozzátette: „Szeretnénk bebizonyítani, hogy a sportolás szinte minden élethelyzet és körülmény között elképzelhető. A vállalat magyarországi leányvállalata ezt nem csak közvetlen vásárlói felé, hanem minden magyar ember részére próbálja képviselni.”

A programok célja azonban nem csupán a játék és a szórakozás, hiszen a rendezvénynek komoly üzenete van: „A látogatók, illetve a programokon résztvevők közvetlen tapasztalást szerezhetnek arról, hogy milyen nehézségekkel kell szembenézniük a mozgássérülteknek” – hangsúlyozza Koch Mária, a rendezvényt szervező ASR Next CSR ügynökség kommunikációs igazgatója.

 „A parkolóhelyem az egészségedért. Cseréljünk?” címmel figyelemfelhívó esemény tehát 10 órakor közös parkoló festéssel indul, majd 11 órától az Auchan főbejáratai, illetve a Decathlon sportolásra alkalmas területein paralimpikonok részvételével közös sportolásra várják az eseményre látogatókat.

A rendezvény esőnapja május 13. 

{gallery}mozgasserult parkolo{/gallery}

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here