Ezek (nem!) változtak – a MOL 35 évre kapott megbízást a hulladékgazdálkodásra

0
134

A lomtalanítás rendszere nem változik, legalábbis az idén még nem, az FKF honlapján már meg is hirdették a lakótelepi lomtalanítás időpontját, ami 2023. szeptember 9., az egyéb társasházakra és a családi házas övezetekben pedig telefonon vagy email-ben igényelhető egyénileg.

2023. július 1-től a MOL Nyrt. hatáskörébe tartozik Magyarországon az összes hulladék ügy 2058-ig, erre felhatalmazást tavaly nyáron kapott, amikor elnyerte az állam által kiírt hulladékgazdálkodási koncessziót. A vállalat feladata, hogy begyűjtse az évi közel 5 millió tonna magyarországi települési szilárdhulladékot, emellett gondoskodnia kell annak kezeléséről és az ehhez szükséges, kapcsolódó beruházások megvalósításáról. A MOL erre a célra egy új hulladékgazdálkodási céget alapított, a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt.-t, azonban a szemétbegyűjtés érdemi részét alvállalkozóként ugyanazok a cégek fogják végezni, ezért a lakosság – beleértve a budaörsieket is – kevés változással szembesül emiatt.

Egy Európai Uniós előirányzat miatt – mely szerint az EU-s országoknak 2040-re el kell érniük, hogy az összes hulladékuk minimum 65 százaléka újrafeldolgozásra kerüljön és maximum 10 százalékuk végezze lerakókban – szükség volt a magyarországi hulladékgazdálkodás megújítására, mert nálunk jelenleg körülbelül 32 százalékos az újrahasznosítási és több mint 50 százalékos a lerakási arány. Például évente 60 ezer tonna PET italospalack kerül forgalomba Magyarországon, de ebből semennyit nem hasznosítanak újra italospalackként. A sütőolajnak pedig kevesebb, mint 5 százalékát gyűjtik csak be – ellenben például Ausztriában ez az arány tízszeres – és ráadásul az újrahasznosítható sütőolaj nagy része nálunk jellemzően a szennyvízbe kerül.

Annak érdekében, hogy az ország képes legyen megfelelni a kijelölt céloknak, a magyar állam kiírt egy hulladékgazdálkodási koncessziós pályázatot, s ezt a koncessziót a MOL Nyrt. nyerte el még tavaly nyáron. Így idén, július 1-jével új hulladékgazdálkodási rendszer lépett életbe, ahol a magyarországi települési hulladék begyűjtését, kezelését és számlázását a MOL által erre a célra alapított cége, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. fog végzi. A vállalat vezetőinek saját bevallása szerint legfőbb céljuk, hogy minél kevesebb szemét kerüljön a környezetbe, és végezze a lerakókban, ehhez pedig szándékukban áll, hogy az egész magyarországi hulladékgazdasági tevékenységet országos szinten racionalizálják és fejlesszék.

A vállalat kommunikációja szerint az elkövetkezendő időkben bővíteni fogják a szelektív hulladékbegyűjtési lehetőségeket, például a használt ruhákhoz most ezerötszáz konténer áll rendelkezésre, de hatezret terveznek az országos lefedettséghez néhány éven belül bevásárlóközpontoknál és parkolóknál. A hulladékudvarokat is fejleszteni fogják, a tízezer főnél nagyobb lélekszámú településeken, ahol még nincs, ott kialakítanak ilyet, az öt- és tízezer fős településeken pedig mobil hulladékudvarok lesznek. Szeretnék fejleszteni, robotizálni a jelenleg kézzel történő hulladék-szétválogatást, ami nem túl hatékony, Nyugat-Európában optikai felismerőrendszereket használó robotok végzik ezt a munkát. Terveik szerint tíz év múlva már nálunk is, minden megyében lesz egy automatizált, precíz válogatómű.

Ami nem változik, változott:

A lakosság a hulladékgazdálkodás gazdájának változása miatt a szemétszállításban különösebb változást nem fog érzékelni – állítja az új cég -, mivel az új cég a feladatellátáshoz szükséges alvállalkozói szerződéseket országszerte mindenhol megkötötte, így a hulladékgyűjtés módja, valamint a hulladék elszállításának gyakorisága nem változik. Budaörsön, illetve a helyi képviselet ügyfélszolgálatán, a BTG irodáján a Dózsa György utca 21. szám alatt, továbbra is a már megszokott módon lehet ügyeket intézni (Nyitvatartás: hétfő: 7:30-15:30, szerda: 7:00-19:00, péntek: 7:30-12:30).

A sütőolaj leadó pontok is változatlanok lesznek, illetve a textilhulladék gyűjtő is megmarad, ez utóbbi a Tesco mögött található.

A MOHU megállapodott azokkal a gyűjtőpontokkal és hulladékhasznosítókkal, akik korábban is átvették a karitatív céllal gyűjtött kupakokat így folyamatos és tovább működik a karitatív célokra történő kupakgyűjtés a városszerte felállított a fém gyűjtőszívekben (nálunk a Kamaraerdei Közösségi Háznál, Mákszem és Csillagfürt ovi udvarán).

A lomtalanítás rendszere sem változik, legalábbis az idén még nem, az FKF honlapján már meg is hirdették a lakótelepi lomtalanítás időpontját, ami 2023. szeptember 9., az egyéb társasházakra és a családi házas övezetekre vonatkozó szokások nem változtak, tehát telefonon vagy email-ben igényelhető egyénileg.

Budaörsön az önkormányzat szervezésében évek óta megrendezett őszi veszélyes hulladék gyűjtő akció a lakótelepen remélhetőleg idén sem marad el. Ez azért csak remény – mondta el Székelyné Szatmári Csilla környezetvédelmi ügyintéző, az önkormányzat munkatársa -, mert a városvezetésen nem múlik, erre a célra szánt összeg rendelkezésre áll, azonban a hulladékgazdálkodási változások miatt még egyeztetések szükségesek a szolgáltató céggel.

És íme, ami (részben) megváltozott:

(melyekről bővebben a MOHU honlapján lehet tájékozódni):

– Legfontosabb változás, hogy a szemétdíjat 2023. július 1-től nem az NHKV Zrt-nek kell fizetni, hanem az új vállalatnak, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt-nek. Akik az NHKV Zrt.-nél 2023. június 30. napján rendelkeznek a hulladékkezelési közszolgáltatási díjra vonatkozóan érvényes csoportos beszedési megbízással, nincs további teendőjük, mivel a korábbi megbízások átvezetése a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt., mint új kedvezményezett részére automatikusan megtörténik várhatóan szeptember második felében. Akik viszont nem rendelkeznek az NHKV Zrt.-nél csoportos beszedési megbízással, ilyen megbízást a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt., mint kedvezményezett részére tudnak adni, de az erre irányuló banki meghatalmazásaik benyújtását 2023. október 1. után tudják megtenni. A hulladékszállítási díjfizetés lehetőségeiről itt (https://mohu.hu/szamlazas) olvashatnak részletesen. De a szemétdíj nem változik.

– A lakossági házhozmenő szelektív hulladékgyűjtés változatlan marad. A lakossági házhozmenő hulladékgyűjtést kiegészítő szelektív gyűjtőpontok is zavartalanul üzemelnek, annyi a változás, hogy 2023. július 1-től Magyarország minden hulladékudvara minden Magyarországon lakcímmel rendelkező magánszemély számára hozzáférhető lesz, azaz nem csak a lakcím szerinti hulladékudvar vehető igénybe. Így a budaörsiek Érdre (Sas u. 2), Budatéténybe (Nagytétényi út 335.) vagy akár a XI. kerületi (Bánk bán u. 8-10.) hullladékudvarba is vihetik hulladékukat. A hulladékudvarokban eltekintenek a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj megfizetésének igazolásától, viszont az átvett hulladékok köre és mennyisége változhat a hulladékudvarok mérete miatt. (A hulladékudvarba bevihető pontos mennyiségről a hulladékudvar üzemeltetője tud részletes információval szolgálni.) Az FKF honlapján frissítették, hogy bizonyos hulladékfajtákból milyen időközönként és mennyit lehet leadni. (https://www.fkf.hu/szelektiv-hulladekgyujto-udvar-mukodesi-rendje-pusztazamoron)

Elektronikai hulladékot továbbra is leadhatnak a lakosok az elektronikai cikkeket forgalmazó áruházaknál, azonban érdemes a vevőszolgálaton erről egyeztetni, hogy pontosan mit és hol tehetünk le náluk szabályosan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here