A mézeskalács

0
454

A mézeskalácssütés kellemes illata hozzátartozik a karácsonyi készülődéshez. S milyen figurák készülhetnek belőle? Akár egy egész kis város – mint a Hollósyban, lásd képeinket a cukrászda idei alkotásaiból -, akár fenyőfa, díszdoboz, sőt, gyertyatartó.

A mézeskalácssütés kellemes illata hozzátartozik a karácsonyi készülődéshez. S milyen figurák készülhetnek belőle? Akár egy egész kis város – mint a Hollósyban, lásd képeinket a cukrászda idei alkotásaiból -, akár fenyőfa, díszdoboz, sőt, gyertyatartó.
Vagy inkább saját magad készítenéd el, közösen a gyerekkel?
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
30 dkg porcukor
1 csipet só
30-40 dkg virágméz
3 tojás
3 evőkanál margarin
1 teáskanál szódabikarbóna
3 dkg fahéj
1 dkg őrölt szegfűszeg
1 csomag mézeskalács-fűszerkeverék – körülbelül 2 dkg
A lisztet, a porcukrot, a fűszereket és a szódabikarbónát is szitáld át, majd keverd össze fakanállal. Üsd bele az egész tojásokat. A tésztát lágyíthatod úgy, hogy csak egy egész tojást és 2-3 tojássárgáját ütsz bele, a tojásfehérjéket pedig üvegpohárban letakarva hűtőszekrénybe teszed, jó lesz a cukormázhoz. Tedd a szobahőmérsékletű margarint is a tésztába, és dolgozd össze – ekkor még nem áll össze a tészta -, majd öntsd hozzá az üvegben forró vízbe állított, meglangyosított mézet. Ha a tálhoz ragadna a tészta, kevés liszt hozzáadásával addig gyúrd, amíg elválik az edény falától. Viszonylag lágy tésztát gyúrj – margarin, esetleg kevés langyos víz hozzáadásával megpuhíthatod -, mert az érlelési idő alatt megkeményedik. Takard le vastag konyharuhával, és legalább 3-5 órán keresztül – legjobb, ha egy egész éjszakán át – hagyd állni. Ne ijedj meg, ha pihenés után repedezett a tészta, addig gyúrd újra, amíg ismét képlékennyé lesz.
A tésztát szedd több részre, és egyszerre mindig csak egy cipót nyújts ki. Gyúródeszkán vagy gondosan letisztított, vékonyan belisztezett asztallapon sodrófával nyújtsd ki a tésztát körülbelül 3-4 milliméter vastagra, de nagyobb figurák sütésénél vastagabbra. Apró, türelmes mozdulatokkal dolgozz. Miután kinyújtottad a tésztát, lisztbe mártott kiszúró-formákkal szaggasd ki a mézeskalácsot. Hagyj elegendő helyet a sütemények között, hisz sütés közben megduzzadnak, megnövekednek. Használhatsz sütőpapírt vagy zsiradékkal vékonyan kikent, esetleg csak lisztezett tepsit, de arra minden esetben ügyelj, hogy ne égjenek meg a mézeskalácsok. Forró sütőbe tedd, de közepes lángon süsd, és amikor már érzed a fűszerek illatát, akkor nézd meg! Ha egyenletesen aranybarna, vedd ki.
Egy-két percig hagyd hűlni a figurákat, mert forrón még nagyon puhák, majd sütőlapáttal emeld ki őket egy tálcára.

Fotó:Petőházi Emese