A mai, rendkívüli képviselő-testületi ülésen történt

0
72

Rövid negyedóra alatt öt fontos kérdésben született döntés a mai rendkívüli képviselő-testületi ülésen. Egy lépéssel közelebb kerültünk a lakossági haragot is kiváltó szemételszállítási problémák valódi megoldásához, továbbá a Hosszúréti-patak – Budaörsi mellékág rendbehozatalához. Budaörs távhőszolgáltatás ellátását koncesszióba adják, és a polgármester is megkaphatja a féléves pénzjutalmát.

A képviselők közül 12-en jelentek meg ma reggel 9 órakor a rendkívüli testületi ülésen, Wittinghoff Tamás polgármester tájékoztatása szerint Hauser Péter (BFE) igazoltan maradt távol, „Kapitány Gáborról (Fidesz-KDNP) nem tudok” – mondta. A öt pontból álló napirendre nem volt észrevétel, egyhangúan elfogadták.

Napirend előtt elsőként Laczik Zoltán (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) kért szót, mert a Puttony utcai lakók érdeklődtek nála, hogy mikor fognak kátyúzni a lakóhelyükön. Lőrincz Mihály, a műszaki ügyosztály vezetője azt válaszolta, hogy az önkormányzat cége a BTG augusztusban kezdte el a kárfelméréseket, a javításokat szeptember közepén kezdik el, egyszerre az egész város területén.

Löfler Dávid (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy közlekedési káosz alakult ki Budapesten és ez a budaörsieket is érinti. Ennek oka szerinte az, hogy Karácsony Gergely főpolgármester hibás döntéseket hozott a felújításokkal és a kerékpársávokkal kapcsolatban. A képviselő szerint a főpolgármester azt mondta, hogy szálljanak ki az emberek az autóikból és menjenek gyalog. Kérdése az volt, hogy egyeztetett-e minderről a főváros Budaörssel.
Wittinghoff Tamás válaszában emlékeztetett, hogy évtizedek óta káosz van iskolakezdéskor, és ez Tarlós István idején is így volt. Szerinte Karácsony Gergely nem azt mondta, hogy mindenki menjen gyalog, hanem azt, hogy lehetőség szerint használják a közösségi közlekedést. Ennél fontosabbnak tartotta azonban, hogy folyamatosan egyeztetnek a főpolgármesterrel és Vitézy Dáviddal, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatójával annak érdekében, hogy az elővárosi vasút minél hamarabb megvalósuljon, ami valóban orvosolná a közlekedési nehézségeket.

Az első napirend szerint új külsős bizottsági tagot választottak, Árendás Pétert, az Illyés gimnázium nemrég nyugdíjazott igazgatóját. Az iskola új igazgatója Bene Tünde ugyanis az iskola élére történt kinevezése után a Pénzügyi Ellenőrző Bizottsági tagságáról lemondott.  Árendás Péter letette az esküt.

Egy lépéssel közelebb kerültünk a lakossági haragot is kiváltó szemételszállítási problémák valódi megoldásához. Korábbi ülésén már döntött arról a képviselő-testület, hogy december 31-ével Budaörs kilép az Érd és Térsége Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulásból, mivel a szolgáltató a pénzügyi gondjai miatt nem tudja az elvárt minőségben teljesíteni a vállalt feladatot. Az önkormányzat ezért együttműködési megállapodás kíván kötni a Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársasággal, ami megnyitja az utat ahhoz, hogy a későbbiekben velük végeztessék majd a szemétszállítást. A 2. napirendi pontban erről szavaztak, de mint a polgármester kiemelte, ez még nem a végleges döntés e tárgyban, most “csak” arról szól, hogy folytatjuk az egyeztetéseket. 12 igent kapott az előterjesztés.

Ötvenmillió forintos pályázatot nyújt be az önkormányzat a Hosszúréti-patak – Budaörsi mellékág rendbehozatalára. Ehhez biztosította a testület a szükséges 10 százalékos önrészt a harmadik napirendben.

A 4-es napirend a polgármester féléves jutalma volt, ami előtt Wittinghoff Tamást kizárták a döntéshozatalból. Löfler Dávid kért szót: „Az előző testületi ülésen is napirenden volt, de polgármester úr kérte, hogy vegyék le. Mi változott az óta?” – kérdezte. Ritter Gergely (BFE) válaszolt neki: „Miután a pandémia több szakaszán túl vagyunk, de talán előtte a negyediknek, kicsit felszabadultabb lett a légkör. A lényeg azonban nem is ez, hanem hogy ha mi képviselők fel tudtuk venni a tiszteletdíjat, akik érdemben ez idő alatt nem sokat csináltunk, a polgármester, aki az elmúlt másfél éves időszakban gyakorlatilag egyedül vitte az ügyeket, igen megdolgozott érte.” A szavazás eredménye: 8 igen, 1 tartózkodás /Kisberk Balázs, Gazdakör/, és 2 nem /Löfler Dávid és Czuczor Gergely Fidesz-KDNP/.

Ezt követően zárt ülésen bírálták el a Budaörs Város távhőszolgáltatás ellátása tárgyában kiírt közbeszerzési eljárást. A döntés alapján 25 évre koncesszióba adták ezt a feladatot.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here