A kedvtelésből tartott állatok kereskedése regisztráció köteles lesz április 1-től

0
605

Április 1-jétől új jogszabály lép életbe, ami talán segít megakadályozni, hogy olyan állattartó telepek alakuljanak ki, amelyek közül egyet a napokban sikerült felszámolni Budaörsön is a Kossuth Lajos utcában. Az eset nagy vihart kavart, hiszen egy évtizedes problémát oldott meg lakossági bejelentésre egy civilszervezet, a rendőrség bevonásával.

A kedvtelésből tartott állatok kereskedése regisztráció – FELIR azonosító – köteles tevékenységgé válik a jövőben – erre hívja fel a figyelmet mai közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az április 1-jén hatályba lépő kormányrendelet fontos lépés lehet az állatkínzó kutyaszaporítók, illegális kisállatkereskedők tevékenységének visszaszorításáért, felszámolásáért folyó munkában – írják.
Magyarországról több tízezer kutyát adnak el az Európai Unió tagállamaiban évente – jegyezték meg a közleményben utalva arra, hogy ezek nagy része a kutyaszaporítóktól származik, és nem rendelkezik törzskönyvvel.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszert (FELIR) a Nébih üzemelteti.

Persze, mint a budaörsi, Kossuth Lajos utcai eset is bizonyítja, ahol a jegyző és más hatóságok évek óta többször felszólították már az állatokat borzalmas körülmények között tartó tulajdonost, hogy számolja fel a tevékenységét, minden jogszabály és annak nyomán hozott határozat annyit ér, amennyit sikerül betartatni belőle (a szerkesztő megjegyzése).

Forrás: MTI

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here