A kamaraerdei Catone Kft. által kibocsájtott zajról

0
961

„A közelmúltban több jelzés, videófelvétel is eljutott hozzánk hivatalos és nem hivatalos formában, hogy éjszakánként Kamaraerdőn több lakost is zavar a Catone Kft. által kibocsájtott zaj” – olvasható Kálóczi Imre alpolgármester Facebook oldalán.  Majd beszámol róla, hogy „mai napon” (augusztus 7-én)  Kuczera Lajossal, a tulajdonos Carlo Catone főtanácsadójával, a vállalat korábbi ügyvezetőjével személyesen tekintették át a problémákat, és keresték a megoldási lehetőségeket.

„Először tisztáztuk a jogszabályi hátteret, amit azt gondolom érdemes tisztán látni a lakosoknak is. Eszerint a gazdasági övezetben, ahol a vállalat is működik, a zajterhelési határértékek nappal (06-22 óra között) 60dB (decibel), éjjel pedig (22-06 óra között) 50dB. Ugyanezen határérték a kisvárosias lakóövezetben, amibe a kamaraerdei lakóépületek tartoznak, nappal 50dB, míg éjjel 40dB.

Kuczera úr jelezte, hogy a Catone kft 3 évvel ezelőtt is, úgy most is együttműködő partnerként áll a témához, és szeretné továbbra is úgy végezni Budaörsön a tevékenységét, hogy azzal a lehető legkisebb problémát okozza a környezetének.
3 évvel ezelőtt, amikor először jártam el „zaj ügyben” náluk, sikerült egy zajcsökkentő fejlesztési tervben megállapodnunk, amit azóta meg is csinált a vállalat. Akkor a zajmérésekkel alá tudtuk támasztani, hogy ténylegesen javult a helyzet. Éppen ezért álltam én is értetlenül a napokban az interneten terjedő „sípoló videó” láttán.

Júniusban érkezett több panasz is a vállalathoz, ekkor készíttettek egy zajmérést saját költségükön. Ez alapján egy időpontban 5dB-lel meghaladták a határértéket, amelynek a forrását azóta megkeresték, és elhárították a problémát. Ezután júliusban végeztek egy újabb zajmérést, ami alapján megfelelnek a határértékeknek.

Jeleztem, hogy az Önkormányzat is megbíz egy független szakértőt, és a lakosokkal, valamint a terület képviselőjével egyeztetett helyszíneken folyamatosan fogjuk mérni a zajterhelést, amivel ellenőrizni kívánjuk a határértékek betartását.

Kuczera úr elmondta, hogy a korábbi panaszok miatt megszűntették az éjszakai pakolást, hangot kizárólag a raktárak hűtőberendezései, valamint az éjszaka megpakolva várakozó kamionok hűtői bocsájtanak ki. A raktárak berendezései közül a kritikusakat már korábban átalakították, problémát a nem megfelelő korú/állapotú kamionok okozhatják. Emiatt elkezdték a járműpark teljes felülvizsgálatát, beleértve az alvállalkozóik eszközeit is.
Ígéretet kaptam, hogy a jövőben kizárják azokat a gépjárműveket, amelyek hűtőberendezései elavultak, hangosak.

Elhangzott továbbá a tulajdonos, Carlo Catone úr felajánlása, miszerint hajlandó a vállalata pénzt invesztálni a környék olyan fejlesztéseibe,amiknek célja, hogy a jövőben ne csak a törvényi határértéken belül maradjon a terület zajterhelése, hanem további csökkentéseket érjenek el.

Ezt azonban kizárólag az Önkormányzattal közös beruházásban gondolja, hiszen a város egyik kiemelt adózójaként hiszi, hogy az általuk évente befizetett adó egy részének ilyen irányú felhasználásával a helyi lakosság is pozitívabban fog tekinteni a Catone kft-re.”

A képen a következők lehetnek: 2 ember, égbolt és túra/szabadtéri
 
 
A bejegyzéséhez érdekes hozzászólások is érkeztek,  többek között Baranyi Pétertől. Ezt idézzük: „Kedves Imre! Koszonjuk a segitseget. De azt kellene a Catone vezetosege fele kommunikalni, hogy nem a zaj db mertekevel van elsosorban gond, hanem a minosegevel. Ez egy monoton zaj es sipolas, amit az ember nem tud elviselni, akarmennyi db. MI is keressuk es nezzuk a jogi formakat. Es nem a db-t nezzuk hanem egeszsegkarosito kornyezettszennyezest allapitottunk meg, hiszen emnereknek faj tole a feje, alvaszavarokat okoz. Par eve egesz karacsony alatt monoton zugtak es edesapamat vissza kelett vinni a korhazba mert nem birta elviselni. Nalunk peldaul bezart ablak melett (miattuk kelett hangszigetelet uveget vennem) is hallatszik es a kislanyaim nem tudnak aludni, mar hajnalban felbred mindenki. Nyaron szosem lehet rola hogy nyitva legyen az ablak. A kertben nem lehet megbaradni es pihenni, a terszt nem tudjuk hasznalni, mert megfajdul az ember feje es ingerult lesz. Van ugy hogy egesz hetvegen sipol 0-24 oraban. Olyan minta folyamatasoan fuvet nyirna valaki a szomszedban megha 50db alatt is. Ugyhogy barmit mernek en azt gondolom, hogy mivel egeszsegugyi tunetei vannak bizonyithatoan, ezert mindent megteszunk es egeszsegkarposito kornyezettszennyezes cimen es birtokhaboritas cimen (ahol szinten nem a db a fontos) fel fogjuk jelenteni. tobb mint 5 eve tudnak rola, tudja mindenki. Hiaba ad tobb penzt az utcak fejlesztesere ha meg lehet betegetni ebbe a folymatos bugasba. Az egeszseget nem lehet adni / venni. Mi mnagyon fogunk orulni ha ezt a penzt peldaul a kornyezetszennyezes szuresere koltik. Konkretan zajmentes villanymotorat kell beszerelni a ventillatorhazba es stb. Mernok ember vagyok, nagyon sok helyen eltem a vilagban, tudom, hogy lehet egy hutohazat zajmentes villanymotorkkal ellatni. Erre koltsek a penzuket es akkor mindenki boldog lesz, ujra nyugodt es csendes kornyek lesz, mert az autopalya zaja az semmi ahhoz kepset amit a CAntone okoz.”
 
A megoldás tehát még messze van, de legalább már minden érintett keresi.