A „Jézus – apám nevében” mától a mozikban

0
467

A „Jézus – apám nevében” egész estés mozifilm több szálon kapcsolódik Budaörshöz. A filmet mától – január 12- naptól vetítik a mozik és szombaton (január 14-én) 15 órától meglehet nézni a Városi és Ifjúsági Klubban is.

A „Jézus – apám nevében” egész estés mozifilm több szálon kapcsolódik Budaörshöz. Elsősorban a rendező, forgatókönyvíró és producer, Roczó Nagy Zoltán személye miatt, aki amellett, hogy itt él a családjával a városban, a Budaörs Rádió főszerkesztője. Ebből adódik, hogy több jelenetét forgatták a városban, a filmben többször feltűnik a városháza impozáns épülete és a környező dombok, illetve a statiszták között sok ismert arcot fedezhetünk fel. A filmet mától – január 12- naptól vetítik a mozik és szombaton (január 14-én) 15 órától meglehet nézni a Városi és Ifjúsági Klubban is.

„A filmre bizony vadászni kell majd a mozgóképi alkotásokra igényes közönségnek január 12-től, mert összesen 17 hazai mozi vetíti” – osztotta meg lapunkkal a szerző. Hozzátéve, hogy a keresztény tartalmakra nyitott publikum érdekes Biblia adaptációval gazdagíthatja élménytárát, ha megtekinti a jelenbe ültetett Jézus-történetet. De vajon a korban, amikor a telefonunkat többet érintjük meg, mint házastársunkat, amikor többen osztanak meg egy cuki cicát, mint egy segélykérő felhívást, mit kezdenek az emberek Jézussal? A film alapötlete Ferenc pápa szavaira épít: “Szükségünk van reverenda és fátyol nélkül szentekre. Szükségünk van farmeros és tornacipős szentekre. Szükségünk van szentekre, akik moziba mennek, zenét hallgatnak, és barátaikkal sétálnak. Szükségünk van szentekre, akik Istent teszik első helyre, de az egyetemen is kitűnnek. Szükségünk van szentekre, akik időt találnak a mindennapi imára, és képesek a tiszta szerelemre, vagy a tisztaságot megszentelik…”

A filmben Jézus farmerben és tornacipőben gyűjti maga köré tanítványait és megy végig a Bibliából ismert úton, így a modern környezet és az archaikus tartalom sok izgalmas párhuzamot és néhol ellentmondást teremt. Az evangéliumhű alkotásból megismerhetjük a világ legfontosabb kirakatperét – áll a beharangozóban.

image002A film forgalmazás előtti díszbemutatója tavaly novemberben volt, és kapott utána a kritikusoktól hideget-meleget; a nem szakmai nézőktől azonban inkább dicséretet.

„Ahogy olvastam, mindenhol nagyon sikeres volt a film. Biztos azért, mert igaz történeten alapul, és tényleg, nagyon megrázó film volt. egy hétig járt még a fejemben” – írja Chatman. „Nagyon örülök minden magyar filmnek, ennek pedig különösen örültem, hiszen egy örök klasszikus történetet mesél el egy kicsit másképp. Már az ötlet is dicséretet érdemel, a kivitelezés pedig további elismerést. Júdás szerepében Kálloy Molnár Péter rendkívül jó alakítást nyújtott, de sajnos ez nem mondható el minden szerepről…, éppen ezért tudok csak négy csillagot adni a filmre” – értékelte Gwen. „Mindent egybevetve téves lenne arra következtetni, hogy ez egy dilettáns, rossz alkotás, mert nem az. Inkább naiv, tömjénszagot árasztó, mégsem meghitt. Iskolai vizsgafilm, egy még lélekben gyermek narrációjának nívójában, mivel őszinte, lényegmondó, és a számára kedves jeleneteket emeli ki. Végül is a címe: Apám nevében, tehát egy gyermeki aspektusból indul ki… Félő, hogy annyi embert egyetlen vetítés sem fog bevonzani, ahányan a díszbemutatón jelen voltak (alkotók, szereplők, rokonok, ismerősök, barátok, ráérő sajtó). De még inkább félő, hogy a túlontúl érintett Budaörs város nyakára fog járni ez az alkotás, és megpróbál fényt lopni a hagyományos Passiótól, tülekedni fog minden decemberben, mint a Bud Spencer és Terence Hill filmek a kereskedelmi televíziós kanálisokon a munkaszüneti napokon” olvasható Momot kritikájában. És egy névvel is vállalt vélemény Dobi Ferenctől: „Roczó-Nagy Zoltán megpróbálta a fiatalok ízlésére gyúrni Jézus keresztre feszítését rohamrendőrökkel, akciójelentekkel, sci-fi elemekkel, és grafikus erőszakábrázolással, de csúfosan lebőgött. Még ha lett is volna elég pénze és tehetsége egy látványos popkornmozit csinálni a messiás történetéből (nem volt), a szándék nagyon félrement.”

Már csak e megosztottság miatt is érdemes tehát megnézni a filmet szombaton, az ifjúsági klubban, hogy ki-ki saját maga döntse el, milyen alkotás született!

Bővebben: http://port.hu/adatlap/film/mozi/jezus-apam-neveben-jezus-apam-neveben/movie-180158

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here