A Hősök Tere Kezdeményezés karácsonyi útravalója

0
911

„Nem csak karácsonykor segítünk”

Karácsony közeledtével a Hősök Tere Kezdeményezés kiadott egy hírlevelet, melyben felhívja a figyelmet arra, hogy: „Jót tenni mindig jó, a karácsonyi időszak pedig tökéletes alkalom arra, hogy belekezdj!” A levélben tippeket is közöl, miképpen szerezhetünk örömet másoknak karácsony alkalmából, illetve hogyan segíthetünk a rászorulóknak. Bakai Gyöngyi a budaörsi akciókat is megosztotta velünk.

A Hősök Tere Kezdeményezésnek semmi köze a híres sugárutunk torkolatánál álló, nevezetes budapesti térhez, ez egy külföldi mintára épült program, gazdája pedig egy olyan szervezet, melynek célja, hogy az emberek nagyobb empátiával viseltessenek egymás iránt és természetes legyen a segítségnyújtás szükség esetén. A nyugati típusú társadalmakban ugyanis nem ez a fő iránya az emberi viselkedésnek, ezért szerintük segíteni kell e készség elsajátításában, hiszen tanulható és hosszú távon széles körben elterjeszthető. Az ünnepek közeledtével széleskörűen felhívják a figyelmet arra, hogy jót tenni másokkal különösen a karácsony ad alkalmat.

Ezzel kapcsolatban kerestük meg Bakai Gyöngyit, a Hősök tere Kezdeményezés budaörsi nagykövetét, hogy meséljen a helyi karácsonyi akciókról. Ő elsősorban gyerekekkel foglalkozik, a felsősökből álló Mi-Másért Kortárssegítő Csoportok és az alsósok Bátorít-Órájának vezetője, ahol az élménypedagógia és a pszichológia segítségével önismeretre, önkifejezésre nevel, a fiataloknak segít az életvezetésben, a társasági eligazodásban, a másokra való odafigyelésben.

Ha te jó vagy, az előbb-utóbb visszajut

Természetes, hogy a szervezet a karácsonyt tűzte ki a jó cselekedetekre való törekvés elkezdésére, hiszen ez elfogadott, egyszerűbb jót tenni karácsonykor, mert ez van a köztudatban. Minden évben van jótékonykodási akciónk karácsony táján, de alapvetően azt tanítom a gyerekeknek, hogy ne csak karácsonykor tegyen jót, hanem az év minden napján. Mert ha te jó vagy, az előbb-utóbb visszajut az élet nagy körforgásában – mondta Bakai Gyöngyi. „Idén novemberben szerveztünk egy sütemény sütős délutánt a gyerekekkel, de ezúttal jöhettek a szülők, nagyszülők is. Ezt a közös programot a gyerekek nagyon élvezték. A süteményeket odaadtuk a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat vezetőjének, Plangár Petrának, ő osztotta ki aztán a nagycsaládosoknak” – folytatta. A gyerekek kaptak egy elismerő oklevelet, melyben ő is megdicsérte a gyerekek jótékonyságát.

„Ezeket a gyerekeket non-stop arra neveljük, hogy nem csak karácsonykor kell segíteni, és szeretünk ad hoc jó dolgokat csinálni, ilyen volt például, amikor kedves üzenetekkel ragasztottuk tele a várost – emlékeztetett rá  Gyöngyi, nyomatékosítva, hogy a hétköznapokat is meg lehet ilyesmivel szépíteni. Továbbá mindig részt vesznek a Hősök tere Kezdeményezés Harmincnapos Kihívásában is, amikor „harminc napon keresztül minden nap tudatosan is csinálunk valami jót, nem csak azt, ami adódik. Ilyenkor még jobban odafigyelünk másokra, bár az empatikus figyelem és segítés az évek során már életformává vált a Kortárs Segítő gyerekeknek” – fejtette ki a pedagógus, aki azt is megfigyelte, hogy a kisebb gyerekek eleinte inkább annak a személynek a kedvéért tesznek meg jó cselekedeteket, akit szeretnek, de később kialakul a saját belső igényük rá.

A Bátorít-Órán nemrég a háláról beszélgettek, egy kisfiú azt mondta, hálás azért, hogy a testvére játszik vele, egy kislány azért hálás, mert van családja és gondoskodnak róla. Tehát kiderült, hogy ők tisztában vannak ezekkel az értékekkel és hogy ezek a szeretet megnyilvánulásai. Ebben a korban leginkább utánzással sajátítanak el viselkedésformákat, ha őt szeretik és biztonságban él, akkor ő is azt szeretné megteremteni.

„A Kortárs Segítő gyerekek nyitott szemmel járnak, és figyelnek a kortársaik között, ki az, aki esetleg bajban van és segítségre van szüksége és szólnak nekem. Több olyan eset volt már, hogy jeleztünk a Gyermekjóléti Szolgálatnak ilyen esetet, ahol látszott, hogy valami probléma van” – tudtuk meg. Ez is egy módja a segítésnek. „Mi valahogy így próbáljuk jobbá tenni a világot” – zárta le végül a beszélgetést Bakai Gyöngyi.

Az ünnepek hétköznapi hősei lehetünk

 „Általában segítőkésznek tartjuk magunkat, de valójában sokkal többször gondolunk a jótettekre, mint ahányszor cselekszünk is. A karácsonyt a szeretet ünnepének tartjuk: nem is kell jobb alkalom arra, hogy elkezdjünk tenni másokért. Mindegy, hogy egy apró gesztus vagy nagyobb segítség: az a fontos, hogy tegyünk önzetlenül egy másik emberért! Tegyük meg az első jótettet, a többi már könnyebb lesz, természetesebben jön majd” – ezt már Horváth Judit, a Hősök Tere Kezdeményezés munkatársa nyilatkozta.

És végül álljon itt a Hősök tere Kezdeményezés néhány tippje, amivel az ünnepek hétköznapi hősei lehetünk:

  • Apró ajándék idegeneknek: Készíts karácsonyi üdvözlőlapot, mézeskalácsot vagy aprósütit és add oda a buszsofőrnek, ellenőrnek, pénztárosnak, takarítónőnek, utcaseprőnek, stb. Gyakran észre sem vesszük őket, pedig biztosan jól esik nekik is a dicséret és a figyelmesség.
  • Karácsonyi teázás: Szervezz a társasházban, lakóközösségben vagy munkahelyeden karácsonyi teadélutánt. Beszélgess az emberekkel, kérdezd meg tőlük, hogy vannak. Lehet, hogy régóta nem tette ezt meg senki.
  • Apró figyelmesség: Ha ismersz olyat a környezetedben, aki egyedül tölti az ünnepeket, karácsony előtt látogasd meg és vigyél neki egy kis ajándékot.
  • Forró ital, tea: Sokan töltik az ünnepeket az utcán. Segíts nekik forró teával, meleg élelemmel, egy apró ajándékkal, egy csomag mézeskaláccsal, takarókkal, stb.
  • Csatlakozz egy segítő szervezethez: Rengeteg jó ügy van és rengeteg szervezet, akik nap mint nap dolgoznak ezekért az ügyekért. Barátaiddal, kollégáiddal kezdjetek gyűjtésbe egy szervezet javára vagy csatlakozzatok egy meglévő kezdeményezéshez, karácsonyi kampányhoz!
  • Ajándékvásárlás helyett: A családoddal, barátaiddal dönthettek úgy, hogy ajándékok vásárlása helyett az erre szánt összeget egy vagy több jó ügyért dolgozó szervezetnek adományozzátok. A jótett biztosan szép ajándék mindannyiótok számára!
  • Ha mégis ajándékot veszel…: Sok olyan terméket találsz ma már, amiknek a megvásárlásával jó ügyeket is támogatsz. Ha mindenképpen szeretnél ajándékot venni, keresd ezeket a termékeket!
  • Ha nincs időd, de szeretnél segíteni: A non-profit szervezetek számára az egyik leghasznosabb segítség a pénzbeli támogatás. Hidd el, bármekkora összeg számít, hiszen sok kicsi sokra megy. Ha egy forralt bor árát tudod rászánni, azzal is segítesz! Ha lehetőséged van, legyél rendszeres támogató. Ez a fajta támogatás segíti legjobban a fenntartható működést! Már havi 1-2 kávé árával is jobbá teheted a világot!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here