A hit ereje a tárgyalóteremben

0
671

 Teljes ellentmondás! Vagy mégsem? Megfigyeléseim szerint nagyon is összefér a hit és a tárgyalóterem – írja állandó jogi szakértőnk. 

Régóta figyelem az embereket. Tárgyalóteremben és tárgyalótermen kívül. Természetesen a jogi ügyeik vonatkozásában. Vannak, akik nagyon vehemensek az igazuk bizonygatásakor. Vannak ezek közül, akik csupán a tárgyalótermen kívül hisznek az ügyükben, vagy talán még ott sem. Pedig a hit nemcsak a privát életben, hanem a hivatalos ügyekben is fontos! Hogy mennyire? Jobban mint gondolnánk!

Az igazságszolgáltatás résztvevői gyakran teszik fel maguknak a kérdést, hogy egy-egy személyiségzavaros ember miért olyan eredményes a jogi ügyeit illetően, melyek gyakran csak kreált ügyek. Sok a notórius feljelentgető. Talán Önök is ismernek ilyeneket. Ezek az emberek a „fél utcát feljelentették már”. S mi az igazságszolgáltatás válasza? Gyakran megnyerik az általuk indított ügyeket, bár érdekes módon a feljelentett személyek gyakran enyhe, jelképes büntetéseket kapnak. Vajon mi a titkuk? Szerintem a hit ereje.

A személyiségzavaros ember is rettentően hisz az igazában. Az igazságot gyakran el is felejtik. De szerencsére nemcsak az ő kiváltságuk a hit. Senki sincs elzárva attól, hogy higgyen a saját ügyében. Hogy ne gyűrjék maga alá a félelmek, a kétségek, a hitetlenség, a reménytelenség. Hogy ne vegyék el az erejét az álmatlan éjszakák. Hogy ne keveredjen ellentmondásokba a sok nyugtalanság, idegesség miatt, hanem bátran, meggyőzően tudjon nyilatkozni, miközben igazat mond. Nem elég igazat mondani, az úgy is kell tűnjön, mintha tényleg igazat mondanánk. Máskülönben a bírói mérlegelés nem áll az oldalunkra.

Én mindenkit arra buzdítok, hogy segítse az ügyvédje munkáját azzal, hogy hisz a saját ügyében. Ugyanis nem csupán az orvosnak fontos, hogy a beteg higgyen a gyógyulásban. Nekünk, ügyvédeknek is fontos ez. És akkor mi is jobban tudunk hinni az ügyben. Akkor velünk az erő. Akkor a bírónál nem csupán a döntés, de talán az igazság is!

Bővebben: www.moravcsik.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here