A falugazdász például a támogatások igénylésében is segít

0
673

Peterdi Zita vette át a falugazdász feladatait Budaörsön, aki péntekenként érhető el, illetve azt kéri, hogy egyeztessenek vele időpontot, mikor szeretnék felkeresni a városházán.

A falugazdász a termelőket segíti. A hálózat, melynek tagja, 1994-ben alakult meg. Budaörsön körülbelül 220 kistermelőről és mintegy 150 élelmiszeripari cégről tudnak, illetve van néhány olyan nagyobb gazdálkodó is, aki itt lakik, tehát körzetileg ide tartozik, de a földje máshol található.

A legtöbben a falugazdászt az adminisztrációs feladataik miatt keresik fel, például a korábban évente, a múlt évtől háromévente megújítandó őstermelői igazolványért (ez jogosítja fel a tulajdonosát elsősorban arra, hogy értékesíthesse saját termékeit, illtve hogy egy bizonyos összegig adómentes maradjon),a régebbi őstermelők és az újak egyaránt. Elemi károk esetén is segít a falugazdász beadni a kártérítési igényt az Magyar Államkincstárhoz, illetve a területalapú támogatás és a hozzá kapcsolódó egyéb támogatások igénylése érdekében is ő ad tanácsot, ami Budaörsön 70-80 embert érint. 

A közelmúltban elsősorban a földműves bejelentkezés ügyintézése okozta az embereknek a legtöbb gondot. Ugyanis az érvényes jogszabályok szerint, aki egy hektár fölött (!) szeretne bérelni vagy vásárolni termő földet, annak a földhivatalban be kell jegyeztetnie magát földművesként. Ehhez igazolnia kell, hogy rendelkezik agrárvégzettséggel vagy van minimum három éves, igazolt őstermelői múltja. Ezek hiányában az agrárkamara adhat ugyan bizonyos feltételek megléte esetén igazolást, de kizárólag abban az esetben, ha a földből nem keletkezett árbevétel.

A gazdákról Budaörsön a szombatonkénti termelői piac miatt írunk mostanában gyakran, illetve a piacot üzemeltető Zsámbék-medence és térsége Gazdakör eseményeiről tudósítunk. A helyi kistermelők persze nem tudnak olyan mennyiséget kínálni, mint a kereskedők, de nem is ez a cél, hanem a különlegességek. Az ügyintézés és a jogi kérdések mellett pénzügyi és marketing problémákkal is lehet a falugazdászt keresni, bár ez utóbbiak esetében, ha egyedi, speciális segítségre van szükség, továbbirányítja a kérdezőt a Magyar Agrárkamara erre szakosodott szakembereihez.

Tehát az új falugazdász: Peterdi Zita

Telefonszám: 06-70-489-3970

E-mail: [email protected]

Ügyfélfogadási idő: péntekenként 09:00-12:00

Az ügyfélfogadás helye: Budaörsi Polgármesteri Hivatal (Budaörs, Szabadság út 134. I/109.)

Időpont egyeztetés lehetséges!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here