A budaörsi Úrnapja a virágszőnyeggel teljes

0
106

Krisztus testét és vérét ünnepeljük Úrnapján az Oltáriszentséget – kezdte Nobilis Márió atya a június 2-i vasárnapi 9 órás szentmisét. Majd így folytatta „Együtt jöttünk köszönteni a köztünk lévő Krisztust”.

„Virágszőnyeg, persze, ‘szép mint mindig énnekem’. De mire fel ez a nagy felhajtás? Úrnapja alkalmából. Amiről azt kell tudni, hogy katolikus főünnep, amit IV. Orbán pápa rendelt el 1264-ben az Eucharisztia, más néven az Oltáriszentség tiszteletére. Idehaza a Pünkösd utáni 2. vasárnapon tartjuk” – áll a budaörsi római katolikus plébánia honlapján, ami így folytatódik Budaörsön több mint 250 éves hagyomány a virágszőnyeg, amely a németek betelepítése után terjedt el. Valaha a fő utca nagy részén – a mai Szabadság úton – végig húzódott, ma a templom körül, a téren és a templomkertben készül minden évben. A hívek a virágokat már napok óta gyűjtik hozzá.”

Az elmúlt néhány évben Radnóczi Péter lelki pásztori munkatárs szervezi a budaörsi úrnapi virágszőnyeg elkészülését. Lapunk kérdéseire válaszolva elmondta, hogy a körmenet útja 202 méter hosszú a templom körül, és 430 négyzetméteren van a szalag szerű virágszőnyeg, ami az oltároknál kiszélesedik. Nagyon erős hagyománya volt/van, hogy kik készítik. A teljes útvonal 30 szakaszra van felosztva a régi római katolikus családok között, ám a Covid-járvány idején négy évvel ezelőtt többen visszaléptek és akkor újra gondolták a feladatok elosztását. „Az a döntés született, hogy lehetőleg a plébániához köthető közösségeket kérjünk fel, és további helyi családokat, akik bevonják az ő baráti köreiket. Kifejezetten civilszervezet csak kettő van: a Budaörsi Kertbarátok és a Budaörsi Párkapocs Egyesület” – mondta Radnóczi Péter. Az oltárok készítői: a Boross család, a Hauser család, a Ritter család és a Budaörsi Antióchia Közösség.

burst

A mintákat, motívumokat ma is, úgy mint régen az egyes szakaszok gazdái találják ki, ám az a szokás, hogy ezt jóvá kell hagyatniuk a plébánossal, már megszűnt. „Egy kérésünk van, hogy az egyházhoz kötődő szimbólumok jelenjenek meg, amióta én szervezem, tehát 2021 óta, nem volt ezzel probléma” – jegyezte meg Radnóczi Péter. Arra a kérdésre pedig, hogy szívesen várták-e a kézműves árusokat – tavaly ugyanis megszakadt ez a korábbi hagyomány –  azt válaszolta, hogy igen, a plébániával szemben az Esze Tamás utcában kaptak a standok felállítására lehetőséget. Végül is öten éltek a lehetőséggel, virág- és kegytárgyárus, vattacukros. Akik bár kevesen voltak, de még így is jó néhány kisgyereknek okoztak örömet, akik szemmel láthatóan boldogan szorították magukhoz a vásárfiát, például egy kis fatemplomot. Mivel azonban a körmenet után a nézelődők is hazamentek, az árusok is hamar bezártak. Egy régi budaörsi asszony, aki kifejezetten erre az alkalomra utazott haza Németországból, 11 óra körül meg is jegyezte, hogy gyerekkorában bizony más volt.

Visszatérve az ünnepi szentmisére: Nobilis Márió atya beszédében azt hangsúlyozta, hogy rengeteg szerződést kötnek ma az emberek naponta, a szövetségkötés azonban annál kevesebb. Az sokkal mélyebb dolog, mint a szerződés, valamiféle elköteleződést jelent a másik mellett. Az egyház három fontos szövetségről tud: ez az Ószövetség, az Újszövetség és a házasság. Úrnapján e szövetségek vonalán halad az olvasmány. A Zsidókhoz írt levélben Jézus a saját vérével szenteli meg a szövetséget és visszautal az Ószövetségre. Az evangéliumban a kenyér és a bor színe alatt történt az utolsó vacsora.

A hívők Úrnapján örömmel ünneplik Jézust, aki szerintük itt van köztünk, valójában ezt a szövetséget ünnepeljük, magunkhoz vesszük Krisztus valóságát az Oltáriszentségben. Az eucharisztia élő valóság, nemcsak úgy van jelen, mint akkor a kenyér és bor színe alatt. Nemcsak a szent áldozásban, hanem utána is az emberi kapcsolatainkban jelen van. Mi a szövetséget kivisszük a világba. Számunkra ez a valóság nem egy évben egyszer fontos, hanem ez a valóság minden nap fontos. Mondjunk igent a valóságra, hogy az egész világ megismerhesse Krisztust. A valóságos éltető elemet vigyük haza! – mondta Márió atya.

Mi pedig bízzunk abban, hogy ez a gyönyörű úrnapi virágszőnyeg Budaörsön tovább fog élni még nagyon sokáig.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here