A budaörsi tanárok nyílt levelére eddig közel 6 ezer támogató aláírás érkezett

0
711

A budaörsi pedagógusok – Orbán Viktor miniszterelnök úrnak írt – nyílt levelére eddig közel 6 ezer támogató aláírás érkezett az ország nevelési oktatási intézményeiből.

A támogató aláírások beérkezési határidejét május 10-ig meghosszabbítottuk, mert ezt többen kérték.

Továbbra is többségében a támogató, kiállásunkért gratuláló visszajelzéseket kaptuk, de sokan számoltak be arról, hogy intézményvezető, tankerület igazgató, polgármester tiltotta meg a nyílt levél aláírását.

Ellentmondásos, számunkra sokszor érthetetlen helyzetek is tudomásunkra jutottak. Többen írtak pl. arról, hogy a kormány oktatáspolitikáját a munkahelyi értekezleteken is rendszeresen bíráló vezető a kollégáinak megtiltotta nyílt levelünk aláírását. Ennek ellenkezőjéről is hallottunk, arról pl., hogy a fideszes polgármester biztatta az „esztelen iskolatörvény elleni” aláírásra a kollégákat.

Félő, hogy az aláírást most megtiltó vezetők – vagy utódaik – rövid időn belül ott állnak majd a szülők előtt, és magyarázzák, miért nincs szakos tanár, óvónő vagy dajka az intézményükben. Szerintünk most azért kell nekik a testületük élére állni, vagy minimum hagyni, hogy ezt a nyílt levelet aláírják, mert csak így van esély arra, hogy érdemi változások következzenek be.

Kétségtelenül a legnagyobb probléma most a rövidesen nyugállományba vonulók pótlása. Jelenleg a pálya presztízse soha nem látott mélységben van. Melyik az a normális középiskolás, aki olyan egyetemet választ, aminek elvégzése után bére a garantált minimálbér alatt lesz? Ki választ olyan hivatást, ahol diplomásként 2/3 részét sem kapja a többi diplomás bérének? Ki akar olyan ágazatban dolgozni, amelyben a kormánykommunikáció szerint folyamatosan bért emelnek, a valóság pedig, hogy az ígéreteket nem tartják be, a kezdő és a pályán lévő pedagógusoknak megélhetési gondjaik vannak, nincs jövőképük. De említhetném a dajkák kilátástalan helyzetét, vagy  pl. a 45-50 év közötti diplomás iskolatitkárt is, akinek fizetését több 10 ezer Ft-tal kell kiegészíteni, hogy elérje a garantált bérminimumot.

A pálya vonzóvá tételéhez természetesen az anyagiakon kívül arra is szükség van, hogy az intézmények és a pedagógusok a végrehajtó szerepből szabad, autonóm, kreatív döntéshozóvá válhassanak. Az egyeniskola, egyentanár, egyentankönyv…stb, és ennek eredménye, az egyengyerek nem pálya.

Az eddigi, és az ezután várható aláírásokat a miniszterelnök úr nem hajlandó átvenni. Az országban bárhol, bármikor mindössze 3 percet kértem tőle. Válasza az volt, hogy erre nincs ideje. Nincs jogom kétségbe vonni a válasz igazságtartalmát, de azért zárójelben megjegyzem; egy ma 3 éves gyermeknek a leghasznosabb születésnapi ajándék az ezért felelős miniszterelnöktől a közoktatás rendbetétele, minőségének javítása lenne.

Bővebben: www.budaorsi-level.webnode.hu . (Ezen a honlapon megtalálható a kollégák számára napokban kiküldött második levelünk is.)

Tollner József

Korábbi cikkeink erről ITT és ITT