A Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus elismerése a “Moscow Sound” 2021 nemzetközi online kórusfesztiválon

0
116

A Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus újabb trófeát szerzett egy gigantikus méretű “Moscow Sound” 2021 nemzetközi online kórusfesztiválon, ahol egyedüli kórusként képviselték Magyarországot.

Ez az esemény élőben is több száz kórust mozgat meg évente Moszkvában, most, hogy a pandémia miatt online rendezték meg, szintén így volt. Másfél évesnél nem régebbi videó felvétellel lehetett benevezni a fesztiválra, amely április 1-24. között zajlott és az interneten lehetett követni.  A produkciókat egy öttagú szakmai bizottság értékelte: két moszkvai orosz, egy azerbajdzsáni, egy montenegrói és egy pesarói olasz karnagy. Az elérhető legmagasabb osztályzat a 10-es volt. Az orosz rendszerben nincs arany, ezüst és bronz minősítés, mint ahogy megszoktuk, hanem azok a kórusok, amelyek 9 és 10 közötti osztályzatot értek el, azok I., a 8 és 8,99 közöttiek II., a 7 és 7,99 közöttiek pedig III. díjas besorolást kaptak. Az osztályzás szigorúságát  és komolyságát mutatja, hogy 7 alatt már nem osztottak ki díjat.

Nagyon sok kategóriában indultak a kórusok, a népzenétől kezdve a szakrális zenéig, de azon belül is osztódtak az együttesek életkor, létszám, zenei anyag stb. szerint.

A felnőtt nagy vegyeskarok “Musica Sacra” kategóriában összesen 6 kórus kapott díjat, köztük a Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus 8,3-as osztályzattal az elérhető 10-ből.  Előttünk végzett egy minszki fehérorosz kórus 9-es osztályzattal, valamint egy olasz kórus 8,4-gyel, ezután jöttünk mi 8,3-mal, majd egy orosz kórus 8,1-gyel és két olasz kórus 8-as osztályzattal. A többi kórus ebben a kategóriában nem érte el a 7-es osztályzatot.

Ez az eredmény azért is nagy  siker, mert egy több mint száz kórusos kategóriában bekerültünk az első hat díjazottba, azon belül pedig a harmadik legmagasabb osztályzatot kaptuk, ami ebben a minősítő rendszerben II. díjas besorolást jelentett.

A várakozáson felüli eredményhez nagy mértékben hozzájárult Burkus Boglárka lelkes szoprán szólója és  Szabó Marcell briliáns zongorajátéka.

Írta: V. Judit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here