A Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus beszámolója a múlt évről

0
1622

A Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus 2016-os naptári éve elsősorban újdonságokban bővelkedett. Az éves mérleg hét budaörsi, négy vidéki, négy fővárosi és egy németországi fellépést mutat.

Az év első koncertjére március 22-én a Régi Zeneakadémián került sor, a „Doktorandusz koncertek” sorozat keretében, a kórus másodkarnagya, Burkus Boglárka doktorandusz vezényletével. 25-én a nagypénteki istentiszteletet követően adott rövid koncertet a kórus a budaörsi evangélikus templomban. Április 9-én a Szakály Mátyás születésének 100. évfordulójára megrendezett emlékünnepséget zárta a Jókai Művelődési Központban, a LYRA dalkör felkérésére. 24-én a Piliscsabán megtartott zenei tábor alkalmából a helyi evangélikus istentiszteleten szolgált.
Május 7-én – 32 éves fennállása óta először – fellépett az Erkel színházban az Erkel Ferenc tiszteletére megrendezett Országos Dalárünnepen. Másnap Mascagni Parasztbecsületének rendhagyó előadásában aktívan vett részt, úgy, hogy a híres Húsvéti kórust az Erkel színház első soraiból a színpadról éneklő operaházi énekkarral együtt szólaltatta meg, zenekari kísérettel, ráadásul államtitkári vezénylettel. A Húsvéti kórus nagy összkarát ugyanis Hoppál Péter úr vezényelte, aki maga is karnagy. Május 10-én a budaörsi katolikus templomban adott elő részleteket Vivaldi Magnificatjából a budaörsi Souvenirs kamarazenekar kíséretével.
Június 3-án a Bárdos Zenei Hetek solymári koncertjét zárta nagy sikerrel. Június végén a Nagyváradra szervezett évadzáró kiránduláson rendhagyó módon koncertet is adott Ady és magyar történelmi képek énekben címmel a Partiumi Keresztény Egyetemen. Ez is újdonságnak számít a kórus történetében, hiszen nagy magyar költő tevékenységének jelentős helyszínén a verseire írt kóruskompozíciók előadására korábban nem került sor.
Az év legnagyobb újdonságának és eseményének minden bizonnyal az október végi 1956-os emlékkoncert-sorozat tekinthető. A 60. évforduló alkalmából a forradalmat megélt, majd Kaliforniába emigrált zongoraművész és zeneszerző Neszlényi Pfeiffer Judith Cantata in memoriam 1956 című művének teljes terjedelmű magyarországi ősbemutatójára történelmi jelentőségű városban került sor, méghozzá a szerző személyes jelenlétében. A mosonmagyaróvári sortűz 60. évfordulójának előestéjén, október 25-én a Fehérló Közösségi Házban megtartott bemutató nagy sikert aratott, melyet a Mosonmagyaróvári Városi Televízió rögzített, majd le is adott. A nagyszabású koncert után a kórusok és a közreműködők a sortűz helyszínén emelt emlékműnél koszorút, az áldozatok kis kopjafáinál pedig mécseseket helyeztek el. A forradalom hőstörténetét dalban elbeszélő kantáta budaörsi bemutatójára október 28-án, a budaörsi 1956-os lövöldözés évfordulójának másnapján került sor a városháza nagytermében. A magyar fővárosban először október 30-án, a Nemzeti Galériában csendült fel a mű.
November 8-án a Magyar Történelmi Szalon Görgey Artúrnak szentelt előadását színesítette a kórus a budaörsi Jókai Művelődési Központban, majd 12-én a Mártonnapi Vesperásnak volt közreműködője.
November 27-én a Sapszon Ferenc Kórus a Bretzfeld-Budaörs Baráti Társaság szervezésében Budaörs testvérvárosában adott nagyszabású koncertet a waldbachi evangélikus templom gótikus falai között Hat évszázad egyházi zenéje címmel. A kórus hangversenyéről a helyi sajtó a következőképpen számolt be:

Bretzfeld vendége volt a Sapszon Ferenc Kórus

Színes programmal bizonyított a vegyeskar advent első vasárnapján, és ezzel folytatta a Budaörsi Pro Musica már szinte hagyománnyá vált koncertjeit. A mindmáig nagyra becsült Sapszon Ferenc halála után, akit a kórustagok szeretettel Sapszon Ferenc bácsinak hívnak, a kórus két részre szakadt. Két kórus jött létre, melyek az utóbbi négy év folyamán megerősödtek és mind a kettő az eredeti, klasszikus kóruséneklés magas céljait és igényességét vette át és ápolja tovább.
Annak érdekében, hogy e színvonalas fellépések folytatódjanak, Bretzfeld közössége megtette az első lépéseket, mégpedig egymás után mindkét kórust meghívta városába.
Mivel az általunk javasolt időpontot, advent első vasárnapját a Sapszon Ferenc Kórus azonnal elfogadta, a másik kórus, mely továbbra is a Pro Musica nevet viseli, előreláthatólag két év múlva fog meglátogatni minket, hogy az érdeklődő közönséget előadásával megörvendeztesse.

Piott polgármester úr üdvözölte a kórust és megköszönte fáradozásukat, melyet a kórustagok annak érdekében vállaltak, hogy a Budaörs és Bretzfeld közötti testvérvárosi kapcsolat tovább erősödjék. Köszönetet mondott Schautt lelkészasszonynak a „koncertterem”-ként csodálatosan szolgáló templom rendelkezésre bocsátásáért, illetve a Budaörs-Bretzfeld Baráti Társaságnak, név szerint Herbert Sickingernek, aki a teljes előkészítést és a szervezést magára vállalta. A polgármester továbbá külön köszönetét fejezte ki azoknak a családoknak, akik az énekeseket vendégül látták, hogy a személyes kapcsolatokon keresztül ilyen módon élettel töltsék meg a partneri viszonyt. Piott polgármester úr végezetül a koncertlátogatóknak köszönte meg, hogy jelenlétükkel kifejezték a kórus munkája iránt érzett nagyrabecsülésüket és dicséretüket.

A koncertet advent első vasárnapjának estéjén tartották a waldbachi Kilián templomban nagylélekszámú közönség előtt. A több mint harminc mű, melyek egy részét Sárosi Dániel orgonán illetve Szabó Marcell zongorán kísért, bebizonyította, hogy megfelelően képzett emberi hangok és rendszeresen heti két – fellépések előtt gyakran három – alkalommal tartott kóruspróba mire is képes. Az első meglepetést a fiatal karnagyhelyettes, Burkus Boglárka okozta, aki az első három darabot magabiztosan és nagy tudással vezényelte. Ezt követően Krasznai Gáspár karnagy vette a szó valódi értelmében kezébe az irányítást, aki szakmailag teljes mértékben az egyházi és klasszikus kóruszenének szenteli magát, de az opera világában is mesternek bizonyul. A laikusok számára alig észrevehető és látható jelzéseire és pillantásaira a kórus pontosan reagált. Így a csodálatos együttes néhány alkalommal megmutatta, hogyan lehet teljes frázisokat a leghalkabb pianisszimókban majdhogynem csak odalehelni úgy, hogy az éppen még hallható legyen, a következő pillanatban pedig a harminc énekes majdhogynem megrázkódtatta a templomhajót, amikor a mester vezényletével erőteljes fortisszimót követelt.
Minden egyes fellépő teljesítménye nagy tiszteletet és elismerést érdemel.
Kis Ferenc tenor- és Illés Péter basszusénekes telt szólója, melyet tisztán és magabiztosan adtak elő, bravúros lezárása volt a másfél órás koncertnek, melyet e különleges estén hallhattunk.

A hangverseny – és ebben minden látogató egyetértett – ismét egy egészen különleges csemege volt számunkra, mely mindannyiunk emlékezetében sokáig megmarad.

A 2016. év utolsó koncertjére december 16-án a budaörsi katolikus templomban került sor, ahol a Sapszon Ferenc Kórus, a Souvenirs együttes, valamint énekes szólisták Krasznai Gáspár karnagy vezényletével Vivaldi teljes Magnificatját megszólaltatták.

A németek is beszámoltak az eseményről: http://bretzfeld.de/index.php?id=61&tx_ttnews%5BbackPid%5D=2&tx_ttnews%5Btt_news%5D=409&cHash=d5e7a9eb3da340dd1a2dcfab2cf3d616

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here