A budaörsi Lee Oliver fiatal zenész és Fülep Márk fuvolaművész is a friss Artisjus díjazottak között

0
489

Tíz-tíz zenetanárt és előadóművészt díjazott az Artisjus komoly- és könnyűzenei kategóriákban pénteken online. A szerzői egyesület kortárs magyar műveket műsorukra tűző előadóművészeket, valamint a zenei oktatásban kiemelkedő munkát végző tanárokat ismert el. Köztük két budaörsit.

“A szerzők közös jogkezelő egyesülete két éve alapította a díjat azzal a céllal, hogy köszönetet mondjon a kortárs zene elkötelezett terjesztőinek. Nélkülük aligha születhetnének ma is új zenék, és aligha ismerhetné meg ezeket a közönség. A díjak pénzjutalommal járó szakmai elismerések, odaítélésükről a szervezet szerzőkből és zeneműkiadókból álló testületei döntenek” – olvasható az idei díjakat bejelentő cikkben ITT. Amiket a vírus miatt online adtak át 2020. december 11-én pénteken.

Könnyűzenei kategóriában előadói díjat kapott a budaörsi születésű Lee Olivér gitáros, énekes, zenei rendező, producer is, akivel októberben készített lapunk interjút, ami ITT olvasható.

A díj kapcsán róla és vele készült videó ITT tekinthető meg, melyben elmondja, hogy bár korábban nem tulajdonított nagy jelentőséget a formális elismeréseknek, ez most nagy öröm és nagyon fontos számára.

Egy másik budaörsi művész, Fülep Márk fuvolaművész a komolyzenei kategória zenetanári díját vehette át. Már nem először, hiszen 1998-ban és 2008-ban is kapott már (a mostanival nem azonos) Artisjus-díjat. Fülep Márk 2000 óta tanít a budaörsi Leopold Mozart Zeneiskolában fuvolát, furulyát, népi furulyát, és kamarazenét. Egy 2018-as különleges, többszörösen budaörsi kötődésű koncertje kapcsán ITT olvashatják lapunk korábbi cikkét. Róla bővebben ITT találnak információkat. A most kapott díj kapcsán lapunknak azt emelte ki, hogy számára a magyar kortárs zene terjesztése, amiről ez az elismerés szól, nagyon fontos és megtisztelve érzi magát, hogy harmadszor kapott Artisjus-díjat. A Kossuth díjas Madarász Iván laudációjában pedig elhangzott, hogy a zsűri dilemmázott, előadóként vagy tanárként díjazzák-e Fülep Márkot.

Valamennyi díjazottról ITT tájékoztatott az Artisjus. Ebben a két budaörsi zenészről azt írják, hogy:

Lee Olivér: Énekes, gitáros, zenei rendező, producer. Először klasszikus zenét tanult, később fordult a könnyűzene felé. 2010-ben elnyerte az Év Legjobb Új Gitárosa címet a HANOSZ és a Sony Music országos gitárversenyén.  Szólókarriere mellett az ék nevű saját zenekarában és a Trillion nevű formációban játszik. Meghívott vendégként vagy session zenészként rendszeresen szerepel hazai és nemzetközi eladók koncertjein, turnéin. Többek között olyan világsztárok hívták meg őt, mint Jon Lord (Deep Purple) és Ken Hensley (Uriah Heep). Szakmai körökben különösen értékelik szívvel teli játékát, magas felkészültségét és nem utolsó sorban professzionális zenész attitűdjét.

Fülep Márk: Háromszoros Fischer Annie ösztöndíjas, kétszeres Artisjus- és Lajtha László-díjas fuvolaművész. A Zeneakadémián summa cum laude diplomázott 2000-ben. Fuvolaművészként egyedülálló, hogy népi fúvós hangszereken is játszik. Fuvolaegyüttesének közel 100 művet hangszerelt. Hangszerelései között klasszikus remekművek átiratai, egyházzenék, népzenék ugyanúgy megtalálhatók, mint Dés László musicalje, Gerendás Péter dalai, Pethő Zsolt rajzfilmzenéi. Tanított alap-, közép- és felsőfokon, nyári zenetáborokban, közel ezer fellépése során kurzust tartott Kanadában, Svájcban, Romániában, USA-ban és hazánkban. Magyar Motívumok gálaműsort hozott létre, szólistaként nemzetközi fuvolafesztiválokon lépett fel, mint például az NFA 2017, amelyen MB ösztöndíjas vendég-előadóművészeként szerepelt. Játssza Eötvös Péter, Hollós Máté, Láng István, Madarász Iván, Matuz István, Nógrádi Péter, Sáry László, Sugár Miklós stb. műveit, több szerző komponált számára művet, miközben saját szerzeményeinek száma is gyarapszik. Nemcsak akként terjeszti, népszerűsíti a kortárs fuvolamuzsikát, hogy koncerteken műsorára tűzi, hanem tanári munkája fókuszába állította a mai zene oktatását.