A BSC sajtótájékoztatója az asztalitenisz szakosztályról és Póta Georgina leigazolásáról

0
790

A BSC asztalitenisz szakosztálya, Budaörs Város Önkormányzata és a Magyar Asztalitenisz Szövetség közös sajtótájékoztatót tartott tegnap délelőtt a budaörsi sportcsarnokban, ahol bemutatták az asztalitenisz csapat új tagját, Póta Georginát, aki hosszú idő után ismét magyar egyesületben szerepel. Ezen kívül méltatták a budaörsi asztalitenisz sporttal kapcsolatos eredményeket, ismertették a szakosztály és az SH-ITB Budaörsi 2i SC csapat terveit a 2020/2021-es szezonra. Továbbá egy új, Budaörsön építendő asztalitenisz csarnokról is szó esett.

A meghívóban megjelölt helyszín, a kislabda terem helyett a járványügyi nagyobb elővigyázatosság érdekében a sportcsarnok küzdőterének harmadában tartották meg a sajtótájékoztatót. A felszólalások előtt néhány elismerés átadására került sor, így Wittinghoff Tamás polgármester az olimpiai kvalifikáció megszerzése kapcsán oklevelet adott át Pergel Szandrának, Fazekas Máriának és Szvitán Krisztinának. Oklevél természetesen Nagyváradi Mercédesznek is jár, de ő később kapja meg, mert már Németországban van az új klubjánál. Szvitán Krisztina szakosztályvezető pedig szimbolikus aranyérmet helyezett Wittinghoff Tamás, Bíró Gyula alpolgármester és Szabó Zsolt, az SH-ITB Kft. ügyvezetőjének nyakába a megszerzett negyedik csapatbajnoki aranyérem tiszteletére.

Szeptember 1-én a sportélet egyes területein is új szezon veszi kezdetét, új tervekkel. Ezzel a gondolattal kezdte Somlyó Gergely, a közel százéves, mintegy ötszáz taggal bíró versenysport egyesület, a BSC elnöke tájékoztatóját, de nyomban úgy folytatta, a mai bizonytalan helyzetben nem lehet tudni, hogyan alakul, meddig lehet tervezni a 2020-2021-es szezonban, de „ma is kell egy jó klub” – tette hozzá a BSC szlogenjét. Például terveik közt szerepel a Nemzetközi kupán való részvétel, mely sorozatban a 18. ilyen évük lesz.

Az egyesület elnökségének feladata, hogy mind a hét szakosztályának biztosítsa a megfelelő feltételeket az eredményes munkához, s mind a hét szakosztálynak kiemelkedő nemzetközi és hazai sikerei vannak, mégis, az asztalitenisz a „zászlóshajó”, amely mind előtt jár, eredményeit tekintve. Bár a koronavírus járvány megnehezítette az előző szezont, az volt az egyesület asztalitenisz szakosztályának, női csapatának és az egyesületnek is legeredményesebb éve, hiszen megszerezték a negyedik magyar bajnoki címüket, szerepeltek a Bajnokok Ligájában és az olimpiai kvalifikációt elérő női válogatott három tagja is a BSC sportolója.

Somlyó Gergely a sikerek felsorolása után kitért a mindezek mögött álló támogatókra. Budaörs Város Önkormányzatának szerepére, meg arra, hogy Bíró Gyula alpolgármester, az akkori szakosztályvezető 1996 táján bizalmat szavazott a BSC női ping-pong csapatának. A Magyar Asztalitenisz Szövetséggel való jó kapcsolatot is kiemelte, illetve a legnagyobb szponzort, a klubot 30 éve támogató 2i Irányítástechnikai és Informatikai Kft. alapítóját, Németh Pált, akinek támogatása elengedhetetlen volt az elért sikerekhez, külön köszöntötte. A továbbiakban kiemelte azt is, hogy Szabó Zsolt és az SH-ITB Kft. segítsége is nélkülözhetetlen volt, főleg az elmúlt hónapok nehézségei során, amikor az egyesület 25 millió, a szakosztály 11 millióval kevesebb pénzből gazdálkodhatott, mint amit 2020-ra előirányoztak korábban. Hozzátette azonban, hogy a jövőbeli, a korábbiakhoz hasonló sikerek elérésének záloga az, hogy legyen megfelelő anyagi támogatás, akár állami is, hiszen nemzetközi eredményeik indokolják.

Végül virágcsokrot nyújtott át Pergel Szandrának és Fazekas Máriának az olimpiai kvóta megszerzéséért és az elmúlt évek sikereiért, utóbbi edzőként is erősíti a szakosztályt. Valamint Lovas Petrának, példamutató profizmusáért és mentalitásáért és Szvitán Krisztinának, aki 16 éve segíti a szakosztályt, de a válogatott masszőre is egyben. És sort kerített arra, hogy ünnepélyesen átadja új mezét Póta Georginának.

A polgármester, Wittinghoff Tamás annyival egészítette ki az előtte szóló szavait, hogy hangsúlyozta, a BSC asztalitenisz női csapata mindig csak magyar nemzetiségű játékosok szereplésével érte el óriási sikereit. Ugyanakkor elmondta, a város költségvetéséből a sportegyesületek támogatására szánt összeget 20%-kal volt kénytelen visszavenni az önkormányzat, a járvány okozta gazdasági visszaesések miatt, mely bevételeit csökkenti, illetve a koronavírus okozta plusz kiadások okán.

 

 

A következő felszólaló, Nátrán Roland, a Magyar Asztalitenisz Szövetség elnöke volt, aki Póta Georgina leigazolásáról így nyilatkozott: „ Jó hír ez Budaörsnek, jó hír Ginának és jó hír a magyar asztalitenisz sportnak, hiszen egy olyan klubba igazolt, amely klub hozzá hasonló, rendkívül felkészült és hatalmas nemzetközi sikereket elért ping-pongozókat versenyeztet”. Kijelentette, hogy jelenleg Magyarországon a legfontosabb női asztalitenisz klub a budaörsi, s ez azért érdekes a szövetség szempontjából, mert annak legfontosabb feladata, hogy az országot képviselő válogatottak felkészítését támogassa és ösztönözze klubjaikban.

Azért is méltatta a BSC asztalitenisz szakosztályát, mert komplex munkát végez: a felnőtt élsport mellett magas szintű utánpótlás nevelésre is ugyanúgy fókuszál, valamint amatőr bázisa is széleskörű. Ráadásul az iskolákban zajló népszerűsítésből is jócskán kivették a részüket a BSC edzői. Kijelentette, a Magyar Asztalitenisz Szövetség minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy az itt folyó munkát támogassa és segítse. Így azt is, hogy Budaörsön, ahol így kialakult az asztalitenisz sport egy jelentős központja, világszínvonalú asztalitenisz csarnok épülhessen, ami a jelenlegi szűkös körülmények által okozott problémáit is megoldaná a klubnak, illetve a fejlődését biztosítaná például oly módon, hogy versenyek befogadására és nemzetközi szakmai fórumokra és edzőtáboroztatásra is alkalmas lenne. Megköszönte Budaörs Város Önkormányzatának, hogy területet bocsát rendelkezésre e csarnok felépítésére, és elmondta, a szövetség allokálta az ehhez szükséges forrásokat és azt jóvá is hagyta az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportért Felelős Államtitkársága, így minden feltétele adott, s már csak az kell hozzá, hogy az állami anyagi források is rendelkezésre álljanak.

Majd szót kapott Póta Georgina (kétszeres Európa-bajnok, négyszeres Bajnokok Ligája győztes, tizennyolcszoros magyar bajnok és háromszoros olimpikon asztaliteniszező) is, aki úgy nyilatkozott, boldog amiatt, hogy ilyen profi klubhoz szerződhetett, ahol el tudja képzelni a jövőjét. S bár még nem teljes erőbedobással, de háromhónapos kisbabája mellett fokozatosan be fog kapcsolódni a BSC asztalitenisz szakosztályának életébe. Elmondta a csapat célját is: szeretnék megnyerni a magyar bajnokságot és nemzetközi vonalon minél előrébb jussanak. Ő is jelezte, hogy a célok eléréséhez támogató partnerekre van szüksége a klubnak.

Azt már Szvitán Krisztina szakosztályvezető ismertette, hogy a magyar csapatbajnokság tornarendszerben kerül idén is megrendezésre, az első fordulója jövő hét végén, szeptember 11-13 között lesz a Marczibányi téren az Ormai csarnokban. A Bajnokok Ligájában a budaörsi női csapat a francia Lille Métropole csapatával játszik egy oda-vissza vágós selejtezőt a csoportkörbe kerülésért, melynek első meccse 2020. október 11-én, vasárnap 16 órakor kezdődik a budaörsi sportcsarnokban.

Kapcsolódó cikkünk ITT olvasható.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here