A BSC kis karate versenyzőinek eredményei a járvány idején

0
795

Az élet sok területen megállt, amióta koronavírus járvány van, azonban a sportolás azon kevesek egyike, mely ha korlátozottan is, de folytatható. Így van ezzel a Budaörsi SC karate szakosztálya is, ahol bár az utánpótlás edzéseket online tartják, de a versenyzők és a leigazolt sportolók számára a sportcsarnok továbbra is nyitva áll. Többek között erről készített riportot a TV2040 múlt hét végén, amely e cikkünk forrása.

A budaörsi egyesületek és sport klubok nehéz helyzetbe kerültek tavaly ősszel, amikor a tiltó rendeletek következtében kiszorultak a helyi iskolák tornatermeiből. (Erről ITT írtunk.) Ez általában a kezdőket, az utánpótlást érintette. A BSC néhány szakosztályának egy része, jellemzően a versenyzők, korábban is edzhettek a budaörsi sportcsarnokban, s ez nem változott. Így van ez a karate szakosztály esetében is, ezért a versenyzők mellett a sportággal komolyabban foglalkozó, a versenyzéssel is kacérkodó fiatalokat leigazolták, hogy edzhessenek. Teremhiány, illetve a szigorított intézkedések révén az amatőr sportolás most nem működhet normális keretek között, ezért az utánpótlásnak online tartanak edzéseket a BSC karate edzői, azonban tervezik, hogy a jó idő beköszöntével kültéren, az iskolákhoz közeli parkokban folytatják az edzéseket, természetesen csak akkor, ha azt jogszabályok is lehetővé teszik.

S hogy a járványhelyzet hogyan érinti a versenyzők életét? A riportból megtudtuk, hogy a küzdősportokban sok verseny maradt el, elsősorban e sportágakra jellemző testi kontaktusok miatt, így a legtöbb, el nem törölt verseny a formagyakorlatokra szorítkozik. Ebben ért el a közelmúltban kiemelkedő eredményeket a szakosztály két versenyzője, akikre jut idő, hogy egyénileg is foglalkozzanak velük.

Ormosi-Marek Viktor, U14-es korosztályú versenyző, aki hetente hat edzésen vesz részt, az újonnan szervezett, Karate Liga elnevezésű versenyen katában kimagaslóan teljesített. A négy forduló során az első kettőben negyedik, majd a harmadikban harmadik helyezést ért el, és legutóbb a nemzetközi Tatami Karate Cupán második lett.

Szatmáry Karolina, U12-es korosztályban a Tatami Cup Országos Bajnokságon második helyezett lett, amire nagyon büszke, mert a döntőbe egy idősebb lánnyal került, aki hamarosan már egy korosztállyal feljebb fog versenyezni.

Horváth János a BSC 5 danos mesteredzője kiemelte, óriási segítség, hogy a sportcsarnokban lehetőségük van edzéseket tartani. Annak ellenére, hogy a versenyzés egy kicsit háttérbe szorult, rettentő fontos, hogy legyen egy találkozási színtér a gyerekek életében. „A fizikális egészség mellett a mentális egészség megtartása ugyanolyan fontos. Most, hogy már az általános iskolások sem mehetnek iskolába, itt tudnak találkozni, beszélgetni. Kevésbé vagyok szigorú, hagyom, hogy lassabban öltözzenek, és a szülőket is türelemre intem. Az edzés a sportcsarnokban egy olyan buborék, ahol kis időre normális az élet” – fogalmazott.

A tévériport itt nézhető meg, 24.25-től.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here