A 2020 évi városi költségvetés elfogadása volt a mai testületi ülés első napirendi pontja

0
615

Az első napirendi pont a város költségvetése volt a mai képviselő-testületi ülésen, melyet Wittinghoff Tamás polgármester a következőkkel vezetett fel. A folyó bevételi oldalon 14 245 762 000 forinttal lehet gazdálkodni, további 3 236 793 000 forint belső finanszírozás, illetve az előző évi költségvetési maradványok bevonása és a korábban elhatározott hitelfelvétel biztosítja, hogy a kiadási oldalon a 17 482 555 000 biztosítva legyen. Szita László könyvvizsgáló jóváhagyta ezt a költségvetést – tette hozzá.

Wittinghoff Tamás a továbbiakban elmondta, a város gazdálkodása stabilnak mondható, bár a város igényeihez képest kevesebb, de a korábbi várakozásokhoz képest kicsivel több fejlesztésre van mód, mely a megfontolt gazdálkodásnak köszönhető. Továbbá a települést továbbra is sújtja az a törvénytelen szolidaritási hozzájárulásnak nevezett állami elvonás, mely hozzávetőlegesen 2,1 milliárd forint, mellyel kapcsolatban további jogi lépéseket tesz majd az önkormányzat addig, míg vissza nem kapja.

Február elején egyeztettek az intézményekkel és a reprezentatív szakszervezetekkel az idei év juttatásairól, melynek eredményeként a pedagógusoknak járó Clementis ösztöndíj összegét 10 százalékkal, a köztisztviselők 46 000 forintos juttatásait 50 000-re emelték. A védőnők jövedelmét központilag emelték, így a város azt már nem növelte.

A költségvetés óvatos tervezésére intett az a híresztelés is, miszerint csökkentik a helyi iparűzési adó mértékét, mely nagyrészt az önkormányzatok bevételeinek forrása. Bár most talán úgy tűnik, Varga Mihály pénzügyminiszter nyilatkozata szerint mégsem fognak hozzányúlni ehhez. Mindenesetre ez egy olyan bizonytalan tényező lehet, ami miatt nehéz biztonsággal tervezni.

A költségvetéssel kapcsolatban születtek módosító indítványok, egyrészt Bíró Gyula részéről, másrészt a Fidesz-KDNP frakció részéről is, melyekről külön szavaztak.

Az első napirendhez elsőként Löfler Dávid (Fidesz-KDNP) szólt hozzá, aki szemére hányta a polgármesternek, hogy nem vesz részt a költségvetést tárgyaló bizottsági üléseken. Hiányolta a költségvetési összegek háttérszámításait és azt, hogy képviselők nem vehetnek részt például az intézményekkel történő egyeztetéseken, valamint, a korábbi évekhez hasonlóan kifogásolta, hogy túl későn válik a költségvetés megtekinthetővé a megszavazása előtt, így nincs idő reagálni rá.

Bocsi István jegyző elmondta, hogy azért bizonytalan mértékű forrás az iparűzési adó, mert a vállalkozások teljesítőképességén múlik. A költségvetés készítésének menetéről is tájékoztatott, mely szerint a polgármester által benyújtott tervezetet szakemberek készítik elő, és szakmai egyeztetések előzik meg, amin nincs dolguk a politikusoknak. A januárban elfogadott munkaterv szerint pedig  lehetett tudni, hogy ma ez lesz a téma, s azt is, hogy lehetett volna módosító javaslatot tenni.

Ahogy ez egyébként meg is történt, hiszen Kapitány Gábor (KDNP) a következőkben elmondta, milyen módosításokat indítványoz a Fidesz-KDNP frakció. A budaörsi tanulók számára ingyen környéki bérletet, a református templom építéséhez 50 millió forintot, úgynevezett okospadok létesítésére 6 milliót, a trianoni békediktátum centenáriumi megemlékezésére és II. János Pál pápa születési évfordulójának ünneplésére valamint a gazdapiac tetőszerkezetére és vizesblokkjának kialakítására is kéne még pénz, tehát ezek is kerüljenek be a költségvetésbe.

Kisberk Balázs (Budaörsi Gazdakör) támogatásáról biztosította a polgármestert, hogy igennel fog szavazni, de lehetne jobb is ez a költségvetés – tette hozzá.

Vita alakult ki a környéki buszokra szóló diákbérletek önkormányzat általi finanszírozásáról, a Fidesz-KDNP szerint minden diáknak érdemes adni, mert valaki tényleg rászorul, másoknál a környezetvédelmi szempont érvényesül, ha nem a szülő fuvarozza kocsival. A másik oldal szerint elég, ha csak a szociálisan rászorulók kapják. Egyébként 600 forint/fő körüli összegről van szó – derült ki. A megemlékező ünnepségekre pedig lehet pályázni, mert van ilyen sora a költségvetésnek, 25 millió forint keret van rá – tudtuk meg.

A Fidesz-KDNP frakció módosító indítványainak egy részéről soronként szavaztak, másik részéről egyben, de mindegyiket elvetették 10 nem, és 3 igen (Fidesz-KDNP), 1 tartózkodó (Gazdakör) szavazattal.

Biró Gyula alpolgármester módosító indítványának a lényege, hogy  utólag vették észre, a Wendler Alapítvány kimaradt az alapítványok támogatásának soraiból. Így plusz 3 400 000 forint támogatás bekerült a költségvetésbe, ezt egyhangúlag szavazta meg a képviselő testület. Még két módosításról szavaztak, az egyik arról szólt, hogy a városi tévének szánt támogatás összege kerüljön át a céltartalékba (ennek hátteréről ITT olvashatnak) , a másik pedig, hogy az intézményfejlesztésre szánt 50 millió forintot elvonva az ingatlanvásárlásra szánt összeget emeljék meg. Mindkettőt 3 tartózkodás mellett 11 igen szavazattal fogadták el.

Végül már csak a rendeletalkotás volt hátra, a 2020. évi költségvetést 3 nem (Fidesz-KDNP) és 11 igen szavazattal elfogadta a képviselő-testület.

A költségvetés és mellékletei ITT találhatóak.