A 14 éves Katona Gyurka háromszoros országos bajnok lett sportlövészetben

0
107

Katona Gyurka 14 éves (szül.: 2010. 05. 14.). Két évvel ezelőtt már írtunk a budaörsi kisfiúról, mert igen tehetségesnek tűnt a jégkorongban. Így kicsit meglepett tavaly tavasszal, amikor a szülei elmesélték, hogy áttért a lövészetre.

Azóta ebben a sportágban is gyűlnek az eredményei, sőt, komoly esélye van arra, hogy junior válogatott legyen. „Mi már 11 éves korában gondoltuk, hogy érdemes lenne megismertetni Gyurit komolyabban a sportlövészettel, mert észrevehető volt, hogy van érzéke a célzáshoz, a vándorcirkusz céllövöldéjében 10-ből 8 pálcikát eltalált – mondja kérdéseinkre válaszolva édesapja, idősebb Katona György.

„Ekkor jelentkeztünk Tanács Gáborhoz, aki kiemelkedő profizmussal bíró, többek között utánpótlást nevelő edző, aki Országos Bajnokságra és Európa Bajnokságra is felkészíti a magyar sportlövőket.” Az első edzések alkalmával az alapok elsajátításával és a tehetség meglétével foglalkoztak, mert a sportlövészethez nemcsak szorgalomra, de érzékre, jó esetben ösztönös reflexekre, éles szemre, koordinációra, fegyelemre is szükség van. Rövid idő alatt igazolt, versenyengedéllyel rendelkező sportlövő lett Gyuri a Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetségnél. Az első győzelme azonban már ez előtt 2021. novemberében a Steel Challange Légfegyveres versenyen a 14 év alattiak közötti első hely volt. A legfrissebb pedig a 2024. májusi OB-n a 14-21 éves korosztályban a háromszoros országos bajnoki cím. A kettő között pedig újabb és újabb érmek. (Lásd a táblázatot!)

Mivel 14 év alatt a versenyzők csak légfegyverrel vehetnek részt a megmérettetéseken, Gyurka is csak most, május 14-e után indulhat el a 22-es kaliberű lőfegyver kategóriában, ahol az eddiginél nagyobb kihívással fog szembenézni, de már várja. Egyebek között a decemberi Osztrák Nemzeti Bajnokságra már így készül.

Eddig elért eredményei:

2021. november: Steel Challange Légfegyveres  verseny 14 év alatt, 1. helyezett.

2022. május:  Légfegyveres OB 14év alatt 2 .helyezett(1 ezüst)

2022.június: B-PRO IPSC kupa 14 év alatt 3.helyezett (1 bronz)

2023.február: Rapid shooting Bajnokság  6.arany , 1 ezüst, 3 bronz

2023. május: Légpisztoly OB  4.divizióban 1.helyezett ( 4 arany)

2023. december: Fémpárbaj 5 arany, 2 ezüst

2024. március: Légfegyveres Steel Challange 2 arany 

2024. április:Felkészítő verseny 2 arany, 1 ezüst

2024. május OB Junior  3 arany,2 ezüst,2 bronz

https://budaorsinaplo.hu/katona-gyurka-esete-a-jegkoronggal/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here