A Sapszon kórus hangversenye Ady Endre emlékére

0
1473

Rendkívüli koncert helyszíne volt a budaörsi városháza november 22-én, szerda estén. Az est műsorának ötletgazdája és egyben szervezője Krasznai Gáspár karnagy, aki a fellépő kórusokat,  a Budaörsi Sapszon Ferenc Kórust és a Fővárosi Énekkart vezényelte.

Ady versei számos magyar zeneszerzőt megihlettek. Kodály Zoltán és Bárdos Lajos, valamint Karai József Ady versekre írt kórusművei fogták össze a dalok füzérét, melyet Laczkó  Vass Róbert színművész és  Nagy Gergő zongoraművész szólaltattak meg.

Néhány verset az előadó szuggesztív gesztikuláció kíséretében szavalta, majd ismét megzenésített versek következtek, az érett, bariton hangú művész tolmácsolásában.

Krasznai Gáspár és a két kolozsvári művész az elhangzó műveket úgy állította össze, a verseket úgy illesztette egymáshoz, hogy a szerkezet egyetlen ívben hordozza el az este mondanivalóját, melyet kérésre –  a közönség tapsa egyetlen egyszer sem szakított meg.

Álljon itt emlékeztetőül azon zeneszerzők neve is, akiknek versmegzenésítéseit valószínűleg először hallotta a teremben helyet foglaló közönség: Reinitz Béla és Eisikovits Mihály, valamint a feltehetően román- magyar nemzetiségű Nicolae Bretan.

A huszadik század első harmadában élt szerzők dalai a mesterien kifejező, de soha  a kíséret szerepét át nem lépő érzékeny zongorista, Nagy Gergő zongoraművész kamarapartneri közreműködésének köszönhetően valóban teljes, megfeszített figyelemre késztették a hallgatóságot. A két kórus, a színpadon ülve, valamint a közönség  teljes mozdulatlanságban élte, hallgatta az előadókat.

Az irodalmi-zenei összeállításban drámai pontokon lépett  be és szólalt meg a mintegy hatvan énekes, a legsúlyosabb üzeneteket hordozó kórusművek megszólaltatására.

Köszönjük a Kolozsvári Állami magyar Színház és Opera művészeinek, Laczkó Vass Róbertnek, Nagy Gergőnek, valamint a kórusoknak a teljes elmélyülést nyújtó irodalmi – zenei estet, remélve, hogy a Krasznai Gáspár által összeállított gazdag műsor sokfelé elhangzik még,  hiszen ez  nem csak a hallgatóságnak lenne ajándék, hanem a szereplőknek is, akik számára méltó és nagy kihívás volt a művek megtanulása.

Köszönettel a rendkívüli hangversenyért, melyhez szívből gratulálunk!

Írta: M. Dr. Losonczy Katalin, fotó minalunk.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here