8000 vállalkozás indulhat a most nyíló EU-pályázatok segítségével

0
689

Június 30-tól adhatók be a kérelmek a fiatalok és az álláskeresők vállalkozóvá válását támogató európai uniós pályázatokra. A vallalkozokforuma.hu összesítése szerint a 24 milliárd forintnyi forrás több mint 8000 egyéni és mikrovállalkozást indíthat útjára tőketámogatással, valamint ismeret- és készségfejlesztéssel.

A jövő héten két vállalkozásindítást támogató EU-pályázat is megnyílik. A „fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása” nevű, GINOP-5.2.7-15 kódszámú, 16 milliárdos keretösszegű támogatásra 18 és 30 év közötti fiatalok, az „álláskeresők vállalkozóvá válásának támogatása” elnevezésű, GINOP 5.1.7-17 kódú, összesen 8 milliárd forintos forrásra pedig 30 év feletti regisztrált álláskeresők pályázhatnak.

Mindkét pályázat új egyéni vagy társas mikrovállalkozások alapítását segíti 2 és 3 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatásokkal, mégpedig tőketámogatás, valamint az üzleti tervek kialakításához nyújtott ismeret- és készségfejlesztés révén. A támogatási intenzitás 100 százalékos, így nincs szükség önerőre sem. A Széchenyi 2020 program honlapján található információk szerint a két pályázat összesen több mint 8000 vállalkozást indíthat útjára.

Pályázni Közép-Magyarországon kívül bármelyik régióból lehet. A felhívásokra ugyanakkor csak azok jelentkezhetnek, akik részt vesznek a GINOP-5.1.9-17 kódszámú, „álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése – képzés és mentorálás” című programban.

A vállalkozók az elnyert összeg egy részét önfoglalkoztatásra vagy munkavállaló foglalkoztatására fordíthatják. A pályázat továbbá olyan tevékenységeket is támogat, mint az eszközbeszerzés, az eszközbérlés, az IT-fejlesztés, a piacra jutás vagy a képzéseken való részvétel.

A nyerteseknek kötelező vállalásoknak is eleget kell tenniük. A vállalkozásonak a projektek fizikai befejezéséig legalább 5 piaci kapcsolattal kell rendelkezniük, a fizikai befejezés időpontját követő első lezárt üzleti év végéig nettó 500 000 forint árbevételt kell realizálniuk.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here