Erről tanácskoztak a polgármesterek Pátyon

0
1801

Wittinghoff Tamás egyeztetni fog Csenger Zalán Zsolttal az állami elvonásról, ami miatt Budaörs költségvetése jelenleg 500 millió forint forráshiánnyal küzd – ezt mind a ketten megerősítették a települési vezetők szerdai konzultációja után a Buda-környéki Televíziónak adott interjúban.

A korábbi polgármesterek tanácsa, új nevén települési vezetők konzultációja, amit a térség országgyűlési képviselője Csenger Zalán Zsolt (Fidesz) hív össze kéthavonta, tegnap Pátyon volt. Budaörsöt ezen az egyeztetésen általában (egy kivétellel, amikor a budaörsi városházán tartották) Kálóczi Imre alpolgármester képviseli, ám ez alkalommal jelen volt Wittinghoff Tamás polgármester is.

A tanácskozás után a Buda-környéki Televízió készített vele interjút, aminek az elején elmondta, hogy a korábbiakban azért a (már csak volt) fideszes alpolgármestert delegálták, mert úgy vélte, hogy a hasonló politikai beállítottságú emberek egymás között könnyebben dűlőre tudnak jutni. „Most azonban úgy gondoltam, hogy vannak olyan aktuális ügyek, amelyek miatt feltétlenül el kell jönnöm.” Ilyen a magyar állam elleni perünk tárgyát képező, ránk kirótt szolidaritási hozzájárulás, amely miatt jelenleg 500 millió forint költségvetési hiánya van a városnak. „Erről beszélni kell és jövő hétre egyeztettünk is egy időpontot képviselő úrral, és úgy látom, ő is érzékeli, hogy itt azért valami nincs rendben. (…) Egyébként pedig általános kérdésekről volt szó: közbiztonság, elkerülő út. Felvetettem, hogy a Biatorbágyon épülő lakásoknál a közintézményeket is megépítik-e, mert különben ez a beruházás a környező településekre nagy terhet fog róni. Biatorbágy polgármestere elmondta, hogy az iskolát kivéve minden mást előírtak. (…)” Majd a riporter kérdésére, hogy vajon miként érezte magát Wittinghoff Tamás egy olyan tanácskozáson, amelynek résztvevői más pártcsalád tagjai, a polgármester így felelt: „nekem könnyű a helyzetem, mert nincs pártcsaládom. A függetlenség komoly dolog, és a szocializmusnak nevezett időszakban is nagyon szerettem, hogy én független vagyok, így aztán mindenről lehet kritikám, akár ellenzéki, akár kormánypárti oldalról nézve.” S volt olyan kritikai észrevétele, amit itt elfogadtak?” – faggatózott tovább a tévés kolléga. „Úgy látom, hogy igen. Mindenről teljesen kulturált hangnemben, mindenféle konfliktus és csipkelődések nélkül, békésen zajlott az egyeztetés. De egyébként is sok polgármesterrel van jó viszonyom, és az országgyűlési képviselővel találunk majd a fenti problémára megoldást, még akkor is, ha a világot nagyon másként látjuk.”

Nagyon konstruktív és jó hangulatban zajlott a tanácskozás, és külön kiemeltem az elején: nagyon örülök, hogy Wittinghoff Tamás is a körünkben van” – ezt már Csenger Zalán Zsolt osztotta meg a televízió riporterével.  Arról szoktak ilyenkor beszélni, hogy a településvezetők szerint melyek az ott élők fő gondjai – tette hozzá –, és nem véletlenül a közlekedés volt az egyik fő téma. „Például, hogy az M0 csatlakozása az északi régióhoz várhatóan milyen új kapcsolatokat hoz létre, és hogy kapcsolódik az egész jelenlegi útrendszer majd ehhez. Abban egyetértettünk, hogy mindenki abban érdekelt, hogy a nyugati nyomvonal is, tehát a körgyűrű teljes záródása minél előbb meglegyen. És megígértem a jelenlévőknek, hogy átküldjük azokat a nyomvonal vázlatokat, amelyek mentén születik majd meg a döntés és már a tervezés elején becsatoljuk az észrevételeket. (…) Épp itt Pátyon volt egy hete a miniszterelnök úr az ipari park alapkőletételén, és én felvetettem, hogy a városból nem lehet egyszerűen eljutni az ipari parkba, de ez lenne még csak a kisebb probléma, a nagyobb, hogy a Zsámbéki medencéből nem lehet feljutni az autópályára, hanem csak Biatorbágyon keresztül, terhelve őket is. És miniszterelnök úrtól ígéretet kaptam arra, hogy ezt nagyon hamar orvosolni fogják.  (…) Emellett még a pályázatokról beszéltünk, melyekből óvodák, utak épülnek.” A budaörsi szolidaritási adóval kapcsolatban az országgyűlési képviselő megismételte korábbi nyilatkozatait, miszerint „én már nagyon sokszor elmondtam, hogy amennyiben bizonyos adatokat megkapok, hogy mégis mi a megalapozottsága, hogy (…) ez az összeg csökkenjen” megpróbálunk a jogi keretek között eljárni. De erre eddig nem került sor. „Ugye tudjuk, hogy első fokon Budaörs nyert, most másodfokon jogerősen az államnak adtak igazat. Miután két egymással ellentétes ítélet van, valóban van még egy jogorvoslati lehetőség a Kúriánál. (…) Itt most a jövő hétre megbeszéltük polgármester úrral, hogy leülünk, és ezt végignézzük, és még sok minden egyéb dolgot. És most olyan szempontból szerencsésebb a helyzet, hogy nincs egy per, talán egy ilyen rövid kegyelmi állapot lesz, amíg még a kúriára nincs beadva, és (…) talán valahogy lehetne közelíteni az álláspontokat. (…)”

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here