30 éves a “sárga suli”, vagyis a Bleyer

0
1346

A tanulók képeiből nyílt tegnap délután kiállítás a budaörsi Bleyer iskola 30 éves születésnapja alkalmából a Heimatmuseumban. A visszaemlékezés december 1-jén öreg diákok találkozójával folytatódik.

Nem véletlen, hogy a budaörsi intézmények sorra ünneplik a kerek szülinapjukat, hiszen a legtöbbet a rendszerváltás környékén hozták létre vagy alakították át, annak ütemében, ahogy a település is egyre nagyobb lett, és egyre többen lakják.

November 20-án, kedd este a Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Általános Iskola 30 éves évfordulójára megnyitott kiállításra kaptunk meghívást, de nem az iskolába, hanem a szintén Bleyer Jakab nevét viselő Helytörténeti Gyűjteménybe, németül a Heimatmuseumba. Ahol Gajdos Frank Katalin a múzeum igazgatója köszöntötte a látványtárban az ünneplőket, akik annyian voltak, hogy be sem fértek a terembe, így legalább annyian követték a beszédeket és a műsort az előtérből, mint bent. „Nagyon-nagyon örülök, hogy ilyen telt házzal tudjuk megnyitni ezt a kiállítást – hangsúlyozta Katalin. – Mi, a múzeum tavaly ünnepeltük a 30. születésnapunkat, tehát a nagy testvére vagyunk a Bleyer iskolának, akinek ez úton is gratulálunk a 30. születésnapjához. Talán olvasták, olvastátok a mottónkat, hogy a ’ti történetetek a mi történetünk is’. Nagyon sok dolog köti össze az iskolátokat és a múzeumot, többek között a névadónk és Budaörs iránti szeretetünk. S ez által tudunk élő múzeumot fenntartani.

Mindig keresek egy alkalomhoz illő idézetet, most is találtam. ’ Magasra emeli a művészet az embert, nemessé, csodálatosan széppé varázsolhatja lelkileg, minden rezdülését’; ha körbenéztek a falakon lelketek rezdüléseit látjuk” – ezt már Szelényi Dobi Gyöngyi az iskola igazgatója mondta. Majd Gogol szavait folytatva az igazgatónő arról beszélt, hogy a művészet mind az alkotók, mind az őket csodálók életének szerves része, amivel komoly gondolatokat adnak át és képesek a lelket is ápolni, ami persze felelősséggel jár. Az itt bemutatott, a harmincéves pályázatra érkezett képek alapján pedig megismerhetjük a környezetünket, a hagyományainkat, az alkotóikat ért hatásokat, az iskoláról alkotott véleményeket.

A kiállításon a Bleyer 14 osztályából 71 alkotás látható november 25-ig a múzeumban, majd utána átkerülnek az iskolába.

Ahol, vagyis az iskolában a születésnapi megemlékezés is folytatódik, mégpedig az öreg diákok találkozójával december 1-jén, 17 órától. Az eredeti tervet ugyanis, hogy 19 órától éjfélig a Budaörsi Városi Ifjúsági Klubban legyen, közkívánatra megváltoztatták. A helyszín tehát maga az egykori “sárga iskola” épülete lesz, többek között ennek a bejegyzésnek köszönhetően a Bleyer közösségi oldalán: “Nagyjából pont három évtizede, hogy a Bleyerbe jártam. (…) Szívesen részt vennék a találkozón, (…) ha (…) végigjárhatnám az épületet, ha benézhetnék a terembe, ahol annak idején először beültem az iskolapadba, végignézhetnék a folyosón, ami akkor még szinte végtelennek látszott, megnézhetném, most is olyan magasnak tűnik-e a kerítés, mint annak idején, amikor át kellett mászni rajta úgy, hogy egy tanár se vegye észre, mert kirúgtuk a lasztit az udvarról.”

A kedd esti megnyitóra a gyerekek kis műsorral is készültek, zenei előadásokkal és táncokkal. Végül ki-ki büszkén mutatta meg a saját alkotását a szüleinek, társainak.