Tóth Bertalan az MSZP elnöke Budaörsön járt az EP választási kampányban

0
881

Tóth Bertalannal, az MSZP elnökével beszélgethettek a járókelők kedd délután a budaörsi autóbusz végállomásnál, a párt európai uniós választási kampánya keretében. Amit többen meg is tettek, kérdezték a magyar belpolitikáról, az ellenzék összefogásáról illetve össze nem fogásáról, meséltek neki saját családi, megélhetési és egyéb problémáikról. Lapunk munkatársa a rövid hivatalos sajtótájékoztató után (amit az MSZP hivatalos Facebook oldalán élőben közvetítettek) kapott lehetőséget az alábbi interjú elkészítésére.

Dübörög a kampány, a mai nappal leadtuk a szükséges aláírásokat, így most már hivatalosan is létrejött az egyetlen közös lista, az MSZP-Párbeszéd lista az európai parlamenti választásokra” – mondta Tóth Bertalan. Amelynek ő a listavezetője, és Jávor Benedek a PM jelenlegi uniós parlamenti képviselője a harmadik. – Aminek az a jelentősége, hogy meghirdettük a szociális Európa és a zöld Európa programot. Erről szól a „haza, szeretet, Európa” elnevezésű programunk. A szociális rész az egységes 240 000 forintos minimális bérről, az egységes európai 95 000 forint minimál nyugdíjról és az egységes 48m 000 forintos minimális családi pótlékról szól. És van a piros-zöld szövetség, ezt fémjelzi Jávor Benedek a listánkon, ami – a környezetvédelem, klímavédelem – a jövő generációja szempontjából kiemelten szerepel a programunkban.

Ön pedig ugye listavezető, de azt már tudjuk, hogy nem áll szándékában a belpolitikát az uniós parlamentire cserélni.

Egy pártelnök nemcsak a belpolitikával foglalkozik, hanem a külpolitikai kérdésekben is meg kell nyilvánulnia. Tehát az, hogy én vagyok a listavezető egy szimbolikus döntés volt, ami párt egységét fejezi ki abban, hogy összefogjuk ezt a szövetséget. Illetve eddig az EP választásokat nagyon alacsony részvétellel zajlottak, hogy melyik párt küldhet több képviselőt, most azonban sokkal nagyobb a belpolitikai jelentősége.

Azaz, mi a jelentősége? Hiszen a Fidesz részéről azt halljuk, hogy ez a választás a migráns ellenesek és migránspártiak szembenállásáról szól, míg önök szerint ennek a választásnak a tétje maga az Európai Unió léte is lehet.

Igen, igen, mi azt mondjuk, hogy leegyszerűsítve a kérdést vannak az Európa ellenesek és Európa pártiak, és mi hiszünk egy olyan Európában, amelyek a közös megoldásokról szól, és ez vonatkozik a migrációra is. Én mindig azt szoktam föltenni kérdésként, hogy vajon 2015-ben Magyarország egyedül meg tudott volna-e állapodni Törökországgal a balkáni útvonallal kapcsolatban. Hát nem. Ezt az Európai Unió kötötte, ez egy közös megoldás, ahogy a az Unió pénzt költ a közös határvédelemre, a nemzetállamok ezt egyedül nem tudják megoldani. Mi tehát az európai integrációt szeretnénk mélyíteni.

S ön mit gondol az Európai Egyesült Államokról, mint végső célról?

Én ezt utópisztikusnak tartom, ami nem azt jelenti, hogy távlatilag ne lehetne ez is egy elképzelés, de előbb próbáljunk meg egy olyan Európát létrehozni, ami az emberekről szól, tehát nem a multi cégekről, nem a tőke kiszolgálásáról, hanem a munkavállalói jogok védelméről, a minimális bérről, azokról a közös szabályokról, melyek biztosítják az Európában élők életfeltételeit. Ami Magyarország számára azért is kiemelten fontos, mert halljuk a híreket, hogy már minden hatodik gyermek külföldön születik, tehát meg kell állítani a kivándorlást, ehhez viszont emelni kell a béreket, több jövedelemre van szükségük a családoknak. S mi egy olyan Európát akarunk, amely ezt garantálja, akár közös szabályokban, sőt forrásokat is biztosít erre.

Azok az olvasóink, akik még nem tudják, hogy kire szavazzanak május 26-án, miért tegyék az X-et az önök közös listájához?

Egyrészt azért, mert mi létrehoztuk az egyetlen közös listát, bár köztudott, hogy én szélesebb körben szerettem volna és sajnálom, hogy az nem jött létre. Illetve a program miatt, amit képviselünk, és nemcsak a baloldali, hanem a zöld frakcióban is. És azt sem szabad elfelejteni, hogy a Fideszt felfüggesztették az Európai Néppártban, amivel elveszítette a lehetőséget, hogy képviselhesse a magyarországi érdekeket. Hiszen hogy fog például az uniós költségvetésbe beleszólni, ha kizárják a pártcsaládjából? Ezzel szemben mi olyan pártcsaládokhoz tartozunk, amelyek jelentős befolyással bírnak majd, ez a szocialisták és demokraták frakciója, illetve a zöldfrakció.

Ön hogy értékeli a mostani magyar európai parlamenti képviselők eddigi munkáját?

A Fidesz tagjai kint is a Fidesz érdekeit képviselték, ezért közülük nem tudnék senkit kiemelni. Ellenben hadd emeljem ki Újhelyi Istvánt, aki két évvel ezelőtt volt az év EP képviselője, és Jávor Benedeket, aki idén volt az környezetvédelmi kategóriában, vagy akár Szanyi Tibort, aki életmű díjat kapott az okos falvak programért.

Aki nem megy el szavazni, miről mond le?

Arról, hogy beleszóljon Európa vagy akár Magyarország jövőjébe, hogy miként tudunk együttműködésben maradni az Európai Unión belül. Látható, hogy a kormánypárt nem az együttműködésben érdekelt. A migrációra visszatérve, ő nem azt akarja, hogy ez a probléma megoldódjon, hanem hogy fennmaradjon, mert erre tudja a politikáját építeni és a saját hatalmi kereteit biztosítani. Én azt kérem a választóktól, hogy minél többen vegyenek részt és MSZP-elnöki listavezetőként nyilván azt szeretném, ha a mi listánkat támogatnák. De a lényeg, hogy minél több Európa párti képviselőt juttassanak lehetőséghez, mert ez garantálja Magyarország jövőjét az EU-ban.

A nem eléggé kézzel fogható érvek sajnos sokakhoz nem jutnak el, de ha pénzről van szó, az igen.

Így van, és azt szeretném hozzátenni, hogy van olyan javaslat, hogy a jövőben uniós támogatást csak azok az országok kapjanak, ahol a jogállami kereteket biztosítják, vagy akik csatlakoznak az Európai Ügyészséghez, illetve nem lopják el a kapott támogatásokat. S ugye azt senki nem gondolja, hogy a Fidesz majd hirtelen lecseréli az Alkotmánybíróságot, a legfőbb ügyészt, a választási szerveket vagy az Állami Számvevőszék elnökét? Ezért sajnos fennáll annak a veszélye, hogy Magyarország elesik a támogatásoktól, amitől magyar vállalkozások és családok léte kerülhet veszélybe.

Végül egy utolsó kérdés: tudja, hogy most hol van?

Igen, Budaörsön a buszvégállomásnál, és az előbb találkoztam polgármester úrral is és nagyon kedves helyi emberekkel. Én most félig Pesten, félig Pécsett élek, de az első parlamenti ciklusomban, 2006-ban és 2007-ben itt Budaörsön laktam, egy kedves barátomnál.

Köszönöm a beszélgetést.