A rendőrség tanácsai a karácsonyi vásárláshoz

0
791

Az ünnepek előtti hetekben nagy a tömeg az áruházakban, ahol nem csak vásárlók, hanem zsebtolvajok, alkalmi tolvajok is megfordulnak. De az interneten sem árt az óvatosság. Az alábbiakban a Pest megyei rendőrség tanácsait olvashatják.

Vásárlás közben pénztárcájukat és kézi táskájukat ne helyezzék a bevásárlókosárba, figyeljenek oda mobiltelefonjukra is, azt soha ne külső, látható helyen hordják! Pénztárcájukat minden fizetést követően tegyék jól zárható, biztonságos tartóba, zsebbe, táska belső zsebébe!

Az ékszerek, értékes telefonok, apró műszaki cikkek nem csak az ajándékok listáján, gyakran az ajándékot vásárlónál is előfordulnak. A nyakban viselt értékekre (Mp3, Mp4 lejátszók, telefonok) szintén felfigyelnek a tolvajok, ezért célszerű ezeket diszkréten, a ruha alatt viselni.

Az ajándék kiválasztásakor, próba esetén is ügyeljenek értékeikre és a már megvásárolt ajándékokat soha ne hagyják felügyelet nélkül!

A parkolás után és két vásárlás között is ellenőrizzék, hogy nem maradt-e a gépkocsi utasterében, látható helyen értékes vagyontárgy, műszaki cikk, korábban megvásárolt ajándék. A parkolóban mielőtt magára hagynák a gépkocsit, ne pakoljanak a csomagtartójába, mivel ezt a tolvajok kifigyelhetik. Érdemes már elindulás előtt a csomagtartóba rakni azokat a dolgokat, amire a következő megállónál már nem lesz szükségük.

A gépkocsiban látható helyen hagyott ruházat, akkor is felhívja az elkövető figyelmét, ha abban nincs érték, mivel ezt nem tudhatja a tettes és az ablakbetöréssel történő gépkocsi feltöréshez elegendő lehet pár másodperc.

Online internetes vásárlás

Az internet fejlődésével egyre több szolgáltatást lehet igénybe venni a világhálón, ilyen például az online vásárlás is.  A szabályosan működő webáruházak rendelkeznek adatvédelmi szabályzattal, vagy az üzletszabályzata kitér a személyes adatok védelmére és meghatározza a vásárlás legfontosabb feltételeit (például fizetési és szállítási kondíciók). A webáruházban vásárolt termékekre ugyanazok a garanciák vonatkoznak, mint az egyéb üzletekben vásárolt árucikkekre.  Érdemes olyan webáruházat választani, ahol már a weboldalon feltüntetik a visszavásárlási garanciát, mivel így elkerülhetőek a későbbi kellemetlenségeket. Magyarországon a webshop vásárlók körében legelterjedtebb az utánvétes fizetési mód, ami azt jelenti, hogy a terméket kiszállító személynek kell fizetni, az átadást követően. Bankkártyával történő fizetés estén lehetőség szerint olyan webáruházban vásároljanak, amelynél a fizetés valamely banki oldalon keresztül történik, így a bankkártyájuk adatai biztonságos kapcsolaton keresztül jutnak el a bank központjába, azokat a webáruház üzemeltetője nem ismeri meg.

Milyen webáruházakban ne vásároljon?

Óvakodjanak az olyan weboldalaktól, melyeknek nevében elírás, vagy hiba található, valamint ahol nem, vagy hiányosan adják meg az üzemeltető cég adatait. Ezeket az oldalakat tekintse megbízhatatlannak. Legyenek óvatosak a személyes adataik megadásánál is, különösen, amelyek a bankkártyájuk adataira vonatkozik (ezeket csak a fizetést bonyolító bank oldalán adják meg).

Az internetes csalások elkerülése érdekében kétkedve kezeljék az olyan internetes eladókat, akik szolgáltatásával kapcsolatban kevés értékelést jegyeztek be az ügyfelek vagy amelyek meglepően alacsony áron kínálják a termékeiket, esetleg nem valódi címmel, telephellyel vagy telefonszámmal regisztráltak. Vételárat soha ne küldjön előre!

Ha bűncselekményt követtek el sérelmére hívja a Rendőrséget a 107 vagy 112 ingyenesen hívható telefonszámon!

Kellemes karácsonyi ünnepeket kíván a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya