A Szentmártoni család estje ásványokról, zenével

0
3683

Bár tele volt a PostART nagyterme, ennél szűk körűbb és barátibb már nem lehetett volna St. Martinnak és családjának tegnap esti bemutatkozása. A megoldás egyszerű: a népszerű, Budaörsön élő szaxofonművésznek, civil nevén Szentmártoni Imrének, feleségének és fiának sok a barátja.

Az ásványok képesek a testet, a lelket harmonizálni, és nemcsak a színük alapján, hanem azért is mert több ezer év alatt, amennyi a kialakulásukhoz kell, rengeteg információ van beléjük kódolva. Akinek tehát egy féldrágakő vagy drágakő van a birtokában, annál az univerzum egy ősi darabja van. Ásványvizet iszunk, fürdőbe járunk, mert oldott állapotban az ásványok nélkülözhetetlenek az emberi szervezetnek, és én azt gondolom, hogy szilárd formájukban is képesek ezt a hatást elérni, rezgések által” – kezdte előadását Szentmártoni Ildikó művészettörténész, St. Martin felesége. „Két híres embert szoktam mindig segítségül hívni” – folytatta, tréfásan közbevetve és az este másik két szereplőjére mosolyogva, hogy nem a férjére és Norman fiára gondol, amin a jelenlévők jót kacagtak. „Az egyik Hildegard von Bingen, aki már ezer évvel ezelőtt negyvenféle ásvánnyal gyógyított és ő írta, hogy Isten nem akarja, hogy az ásványok szépsége és ereje elvesszen. A másik Nicolas Tesla, aki azzal kezdte, hogy ki nem állhatom a női fülbevalókat. A karkötőket kedvelem. Egy gyöngysor látványa rohamot okoz, de az ásványok szépsége elbűvöl, elvarázsol.” Ezt követően Ildikótól megismerhettük a vörös, a narancs, a sárga, a világos és sötétkék ásványok titkát és természetét.

Két szín között Norman, az operett színház tagja – aki világhírű zenés darabok címszerepeiben mostanában többet szerepel szerte a világban, mint itthon – borzongtató beleéléssel adta elő több híres musical betétdalát. Imre pedig az elmúlt 25 év lemezeitől válogatott egy-egy kedvencet, és az este végére a szaxofon után sokak örömére a pánsíp is előkerült.

A program több mint két óra után ért véget, és aki tehette, merthogy odafért, egészen közelről is megcsodálta a kis kiállítást Ildikó munkáiból, az ásványokból készített ékszereket, és persze néhányan haza is vittek belőle.

Azt ugyan nem tudjuk, hogy a Szentmártoni család mind a három tagjával mikor és hol találkozhatnak legközelebb az érdeklődők, de azt igen, hogy július 21-én szombaton lesz a jubileumi aggteleki St. Martin koncert a cseppkő barlangban. Ha a következő két hétben minden jegy elfogy – amire minden esély megvan, mert már nem sok szabad hely maradt – meghirdetnek egy második előadást is -hangzott el. (Erről bővebben ITT.)

Korábbi interjúnk St. Martinnal ITT. Az egészséges életmódról pedig  ITT beszélgettünk Szentmártoni Normannal.

Fotók az eseményről (forrás PostART):

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here