A kertbarátok is „előbújnak”

0
1362
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nyitnikék 2013-ban

Bár az időjárás nehezen veszi tudomásul, de tavasz van, amikor nemcsak a növények,  hanem a budaörsi Kertbarát Kör tagjai is „előbújnak”. Az első „hazai” rendezvényük március 26-án lesz a Nyitnikék a Jókai Mór Művelődési Központban, de egész évben részt vesznek az országban megszervezett, a kertészkedést segítő eseményeken.

Így ott voltak már többek között a Budakeszire szervezett gyümölcsfa oltási bemutatókon, Kishantoson a biotermesztéssel, Tápiószelén a Biodiverzitás Központban a magyarországi növényi géntartalékkal ismerkedtek meg. Innen olyan különlegesnek számító, elfeledett fajokat hoztak, amelyek termesztésével érdemes a kiskertekben is próbálkozni. A lencse-, a csicsóka-, a téli főzésre való fehér kukoricamag, amit majd a Nyitnikék végén, a magbörzén osztanak, biztosan nagy sikerre számíthat a budaörsi kertészkedőknél.

Március 26-án a műsort a Zippel-Zappel német nemzetiségi óvodások tavaszköszöntő táncos műsora indítja, több mint húsz óvodással, akik nagy izgalommal készülnek a szereplésre. Utána Lechner Judit budaörsi kertészmérnök, biokertész a Kertbarát Kör tagja, akinek a cikkei a Budaörsi Naplóban is rendszeresen olvashatók és több rádió kertészeti műsoraiban tart gyakran ismeretterjesztő előadást, most a tavaszi vetésről, a csirázás misztériumáról beszél majd. S a rendezvényt a szintén helyi Sapszon kórus tavaszköszöntő dalcsokra zárja. A művelődési ház folyosóján a magbörze, a szakkönyv bemutató mellett süteménykóstoló is várja az érdeklődőket.

A kertbarátok mindezt saját erőből szervezik, így kérjük, hogy a helyszínen elhelyezett gyűjtőkbe helyezzék el adományaikat a vetőmagokért, a vendéglátásért, a budaörsi kertek termővé tételéért végzett munka támogatásáért” – zárta a beharangozót Nagyné Ágnes, az esemény fő szervezője.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here